(Impressie: Topos)

Debat over miljoenenoverschrijding Kindcentrum Buitenhof

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft maandagavond gedebatteerd over een extra krediet van 6.927.182 euro voor de bouw van Kindcentrum Buitenhof in het dorp. Verschillende raadsleden spraken hun zorgen uit over de enorme kostenstijging en de gevolgen hiervan voor het project. Toch gaat de raad akkoord.

De vernieuwbouw van Kindcentrum Buitenhof gaat over twee basisscholen, een gymzaal en nieuwe ruimtes voor kinderopvang. Eerst was er 4.120.000 euro nodig, en in 2023 kwam daar nog eens 1.620.000 euro bij. Nu blijkt ook dat nieuwe bedrag bij lange na niet genoeg door de stijgende prijzen voor bouwmaterialen en lonen. Er moet nog eens bijna zeven miljoen euro bij.

Het college van burgemeester en wethouders werkte voor de beraadslaging enkele alternatieven uit, maar het originele plan heeft nog steeds de voorkeur. Wethouder Herman Romeijn benadrukt het belang van het behouden van de kwaliteit van de bouw: “De prijsstijgingen liggen als een steen op onze maag. De principiële vraag is, hoe ga je daarmee om? Blijf je investeren, of ga je als een soort boekhouder kijken naar het uitpersen van het plan? Wij gaan voor het eerste. En er komen heus geen gouden wc-potjes in de school. Het blijft sober en doelmatig.”

Wethouder Romeijn over de forse kostenstijging die is opgetreden bij de plannen voor Kindcentrum Buitenhof.

Triest
Hester Barendse van D66 benadrukte de noodzaak van duurzaamheid ondanks de hoge kosten: “Het is wel vreselijk duur, maar we wisten dat het er aan zat te komen. We willen dat onze scholen goed, gezond en energieneutraal zijn en lang mee kunnen.” Henri Verheggen van LPL sprak zijn bezorgdheid uit over toekomstige kosten: “Ik hoop wel dat dit het nu ook echt is en we niet over een paar jaar weer hier zitten.” Ook Olaf McDaniel van PvdA-GroenLinks noemt het triest dat de kosten zoveel hoger uitvallen, maar benadrukt dat het project mooi is en op een intelligente manier uitgevoerd moet worden.

Gevolgen
Niels Verwers van VVD vroeg naar de gevolgen van het extra krediet voor andere projecten in de gemeente: “We snappen dat er meer geld nodig is, maar we willen wel weten waar we ja tegen zeggen. Welke gevolgen heeft dit voor andere projecten?” Het antwoord volgt op 8 juli. Dan beslist de gemeenteraad over het voorstel om extra krediet beschikbaar te stellen voor de bouw van Kindcentrum Buitenhof.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×