Er komen vrijwel zeker geluidsschermen langs een deel van de Persant Snoepweg in Leiderdorp. (Foto: Chris de Waard)

Plaatsing geluidsschermen langs Persant Snoepweg stap dichterbij

De gemeenteraad van Leiderdorp staat positief tegenover het voorstel van wethouder Van Gaal om geluidsschermen te plaatsen langs de Persant Snoepweg. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering waar het voorstel was geagendeerd. De kosten van de schermen bedragen 1.503.608 euro, maar toch is de gemeente er geen cent aan kwijt. Het rijk vergoedt het bedrag.

Als de raad op 8 juli inderdaad definitief instemt met de plaatsing van de schermen, komt er een einde aan het langslepende dossier. Al sinds het begin van deze eeuw wordt gesproken over de aanleg van een scherm om de geluidsoverlast bij de Leiderdorpse woningen te verminderen. Al in 2000 oordeelde ook het rijk al dat de woningen aan te veel geluid blootgesteld werden.

Wethouder Gebke van Gaal legt uit waarom er nu meteen geluidsschermen aan twee kanten van de weg geplaatst kunnen worden.

Bezwaar
Bij de vergadering sprak een van de bewoners, de heer Van den Berg, van het Essenpark dat ook langs de Persant Snoepweg ligt, in over de situatie. Hij vindt dat hij en zijn buren vergeten worden. “We zijn verrast door de plannen voor de geluidsschermen en verzoeken u om ook aan onze kant schermen te plaatsen.” Hij wees op de kritieke geluidssituatie en de extra overlast van fijnstof bij hun woningen. Van den Berg stelt dat de aanleg van geluidsschermen aan hun kant goedkoper is, als ze gelijktijdig worden geplaatst. Hij wil daarover in overleg treden met de wethouder, anders dient hij bezwaar in tegen het hele plan.

Kokos
Fractievoorzitter Frank van Noort van de VVD herinnerde zich dat in de vorige collegeperiode de trajecten voor het geluidsscherm en de geluidsoverlast bij de andere woningen juist waren gescheiden, omwille van snelheid en subsidies. Daarop legde wethouder Gebke van Gaal uit dat de woningen van de tweede fase net buiten de saneringsregeling vallen omdat ze onder de zestig decibel overlast zitten. Om die reden is er geen rijksgeld beschikbaar voor die geluidsschermen.

Ook Van Gaal benadrukte daarom het belang van het scheiden van de trajecten om snelheid in het project te houden. Olaf McDaniel van de PvdA-GroenLinks deed een beroep op Van den Berg om geen beroep aan te tekenen tegen het plan. De wethouder nog geen schetsen presenteren, maar kon al wel vertellen hoe de schermen er ongeveer uit gaan zien. Het gebruikte materiaal is gemaakt van kokos met een betonnen onderlaag.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×