Sfeerbeeld voor de film-in-wording Mama's geheim. (Foto: Rosalie Wegman)

Crowdfunding: Rosalie (13) uit Leiden wil een speelfilm maken

Ondanks dat ze pas dertien jaar is, heeft de Leidse Rosalie Wegman al aardig wat ervaring als actrice. Ze speelde in korte films en speelfilms en staat momenteel op de planken in Mees Kees De Musical. Maar Wegman wil meer dan spelen in films: ze wil ze ook maken. Daarom schreef ze het script voor een korte film. In Sleutelstad Cultuur vertelt ze samen met haar moeder Marieke den Breejen over haar plannen en over de crowdfunding actie om haar korte film mogelijk te maken.

“Toen ik zes jaar was zat ik op musical les, maar toen ik negen was wilde ik ook film proberen. Toen heb ik auditie gedaan voor een film van een student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en mocht ik in die film spelen. Sindsdien heb ik al in heel veel films gespeeld”, beschrijft Wegman. “Ik heb best vaak zware rollen, met emotionele dingen. Zo moest ik al eens verdrinken”, vertelt ze. “Als acteur krijg je de tekst voor je neus en die ga je spelen. Maar ik dacht: ik wil ook wel zelf een verhaal vertellen. En ontdekken hoe dat is, het schrijven van een script voor een film.”

“Mijn film heet ‘Mama’s Geheim’. Het gaat over een meisje van dertien vanwie de moeder dood is. De relatie van Yara met haar vader is moeilijk. Op de camping waar ze altijd al kwamen, hoort Yara mysterieuze muziek uit de caravan die vroeger van hun was maar die haar vader heeft verkocht omdat de herinneringen voor hem te pijnlijk zijn. Yara en haar vriend Deon zijn de enigen die die muziek horen”, vertelt Wegman. “En als je wilt weten hoe het verder gaat, moet je wachten op de film. Maar eerst heb ik hulp nodig.”

Apparatuur
Voor een bioscoopfilm heb je ‘serieuze’ apparatuur nodig, zoals Wegman het zelf noemt. Om die te kunnen gebruiken is de jonge filmmaker de crowdfundingsactie gestart. De mensen die er allemaal nodig zijn werken belangeloos mee, uit enthousiasme voor dit project. Wegman, die zelf de hoofdrol speelt, heeft allemaal collega’s uit de filmwereld enthousiast gekregen voor haar project.

De andere kinderen in de film worden bijvoorbeeld gespeeld door jonge acteurs die op dit moment in bioscoopfilms en musicals spelen. En de regie is in handen van regisseur Matthijs van Esveld. Ook de locatie is al geregeld: de film zal deze zomer gratis worden opgenomen op de camping in de Ardennen waar Wegman en haar familie elk jaar naar toe gaan.

Verdriet
De film heeft een belangrijk thema. “Mijn film gaat over het verdriet om afscheid te moeten nemen van je vader of moeder”, vertelt ze. “Ik maakte zelfs zoiets mee toen mijn vader plotseling heel ernstig ziek werd en opgenomen werd in het ziekenhuis. Ik was heel bang dat ik nooit goed dag tegen hem had kunnen zeggen. Gelukkig is hij weer beter geworden, maar voor anderen geldt dat niet. Die kinderen wil ik helpen met mijn film.”


Rosalie Wegman en Marieke den Breejen vertellen bij Sleutelstad Cultuur over de crowd funding voor de film Mama’s geheim.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×