Leidse wetenschappers protesteren tegen bezuinigingen. (Foto: Felix Straatsma)

Leidse wetenschappers organiseren lunchtalks uit protest tegen bezuinigingen

Uit protest tegen de door het nieuwe kabinet aangekondigde bezuinigingen hielden docenten van de Universiteit Leiden dinsdag een zogenoemde ‘lunchtalk’ in de openbare bibliotheek in de Nieuwstraat. In een mini-lezing van ongeveer een kwartier vertellen ze over hun vakgebied en het belang van onderzoek en onderwijs voor de samenleving.

De mini-lezing maakt deel uit van een flitscampagne die op dit moment door een groep wetenschappers van de Universiteit Leiden wordt georganiseerd, met als leus ‘Stop de Catastrofale Bezuinigingen op Universiteiten!’. Ook woensdag en donderdag, de dagen waarop het nieuwe kabinet de plannen voor het onderwijs vaststelt, houden docenten korte praatjes waarin ze ‘de noodzaak van hun vakgebied toelichten en uitleggen waarom hun onderzoek van onschatbare waarde is voor de maatschappij’. De organisatoren van dit protest willen beleidsmakers, journalisten, Kamerleden en het algemene publiek informeren over de verwoestende impact van deze bezuinigingen en hen mobiliseren om actie te ondernemen.


Sleutelstad-verslaggever Felix Straatsma in gesprek met Carolien Stolte en Jelle Bruning.

Den Haag
De lunchtalks worden tegelijkertijd in het Wijnhaven-gebouw in Den Haag en in de openbare bibliotheek in Leiden gehouden. In Den Haag zijn de lunchtalks overigens al eerder begonnen, daar wisten de organisatoren eerder een locatie te regelen.

“Ik vind dat iedere wetenschapper, en ook iedere geesteswetenschapper, een plicht heeft naar de maatschappij om kennis uit te dragen, en om uit te leggen waarom we de kennis die wij als universiteit in huis hebben zo belangrijk is. Niet alleen voor de studenten die bij ons in de collegezaal zitten, maar ook voor de maatschappij als geheel’, zegt Carolien Stolte, universitair hoofddocent Geschiedenis van Zuid-Azië.

India
In haar lunchtalk vertelde zij waarom het belangrijk is om een land als India op een wetenschappelijke manier te (kunnen) bestuderen. Dit is des te belangrijker gezien het feit dat India innige banden met Rusland onderhoudt en zelf bovendien enorm in opkomst is. Om te begrijpen waarom de band tussen India en Rusland nog altijd zo vriendschappelijk is – ook na de inval van Rusland in Oekraïne – heb je wetenschappelijke kennis nodig over zowel de geschiedenis als de taal en de cultuur van India. Wat Stolte betreft zou het dan ook een ‘enorme en catastrofale fout’ zijn om als overheid fors te bezuinigingen op de universiteiten die dit soort kennis bezitten en verspreiden.

Jelle Bruning, universitair docent Midden-Oosten Studies en Arabisch, vertelde op zijn beurt waarom het bestuderen van Islamitische geschiedenis belangrijk is voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Hij benadrukt daarbij dat websites en YouTube-filmpjes vaak niet het hele verhaal laten zien, en dat het cruciaal is om kritisch na te denken meerdere bronnen te raadplegen.

Leiden Politiek Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×