Directeur-bestuurder Esther Habers van de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar. (Foto: Bibliotheek)

Extra steun voor bibliotheek Voorschoten-Wassenaar

De bibliotheek Voorschoten-Wassenaar is gered. Op 2 juli en 11 juli besloten de gemeenteraden van Voorschoten en Wassenaar om een eenmalige subsidie van 36.250 euro per vestiging te verlenen. Dat geld wordt ingezet om te investeren in vervanging van apparatuur en in het realiseren van de essentiële certificering, die elke bibliotheek verplicht moet hebben.

Eerder werd bekend dat Bibliotheek Wassenaar en Bibliotheek Voorschoten begin 2024 slechts tijdelijk een certificering ontvangen, omdat ze niet voldoen aan de minimale eisen. Als gevolg van de pandemie, veel interne personele wisselingen, de inflatie en achterblijvende indexering van de gemeentesubsidie is de bibliotheek in de afgelopen jaren steeds verder op achterstand komen te staan en ontstonden grote tekorten.

“Wij zijn echt enorm geholpen met de extra impuls van de gemeente Wassenaar en Voorschoten”, zegt directeur-bestuurder Esther Habers. “Het is duidelijk dat partijen in de gemeenteraad de bieb een heel warm hart toedragen en overtuigd zijn, dat wij ook in de toekomst een partij van belang kunnen zijn bij het bestrijden van bijvoorbeeld ontlezing, eenzaamheid, taalachterstanden en digitale exclusie van inwoners. Ik ben de beide gemeenteraden dan ook zeer dankbaar voor hun besluit, evenals de wethouders Hans van der Elst (Voorschoten) en Ronald Zoutendijk (Wassenaar) voor hun hulp, inzet en betrokkenheid bij onze mooie bibliotheken.”

Investeringen
Met de toegezegde bedragen worden in het komende half jaar diverse investeringen gedaan. De leden kunnen gebruik gaan maken van nieuwe in- en uitleenplaten, een veel efficiënter printsysteem en een gebruiksvriendelijker betaalstation. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het dekken van het tekort waar de beide bibliotheken mee kampen en om te investeren in de maatregelen die nodig zijn om begin 2025 alsnog gecertificeerd te worden.

Ruimere openingstijden
Naast deze bijdrage heeft Voorschoten ook geld toegekend om te kunnen investeren in een systeem waarmee bibliotheek Voorschoten in de nabije toekomst ruimer open kan zijn. Dit zal dan zonder personele bezetting zijn, maar iedereen die lid is van de bibliotheek kan dan met de bibliotheekpas op gezette tijden naar binnen.

Open Library
“De bibliotheek is voor, maar ook van de inwoners”, zegt Habers. “Met dit systeem ‘Open Library’ wordt wereldwijd al veel gewerkt. Het biedt inwoners veel meer mogelijkheid om op een moment dat hen uitkomt te studeren, te lezen of af te spreken in de bieb, of om natuurlijk boeken te lenen of in te leveren.

Wassenaar besluit in november over de aanvraag om dit systeem ook in Bibliotheek Wassenaar mogelijk te maken. In die gemeente is ook behoefte aan een plek waar scholieren en studenten vaker in de avonduren kunnen komen studeren. Met dit systeem kan de bibliotheek dat hopelijk al in 2025 realiseren.

Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×