ZVL-1886 nodigt jeugd uit om kennis te komen maken met waterpolo. (Video: Gerry van Bakel)

Hele zomer gratis kennismaken met waterpolo in buitenzwembad De Vliet

De Leidse zwem- en waterpolovereniging ZVL-1886 organiseert de waterpoloweken. Drie keer per week kunnen kinderen uit Leiden en omstreken op speelse wijze kennismaken met waterpolo. “We zijn een grote vereniging met een topsporttak”, zegt technisch directeur Iefke van Belkum, “maar we willen ook iets voor de maatschappij doen.”

Lana en Pien zijn allebei lid van ZVL-1886 en vinden waterpolo gewoon heel erg leuk om te doen. “Je doet het samen met een team”, zeggen ze allebei, gezeten op de rand van het zwembad na de training op donderdag. “Winnen is niet zo belangrijk, we hebben vooral een hele leuke vereniging.”

Knietje
De lol in de sport klinkt ook door bij de iets oudere jongens Stan en Winston. Ook zij vinden waterpolo een superleuke sport om te doen. “Als je eens wat anders wilt doen, kom dan waterpoloën. Het is een goede combinatie van water, plezier met je team en een leuke balsport.” Dat waterpolo ook wel eens pittig kan zijn, geven ze grif toe. “Trappen, vasthouden, knietje geven. Zolang de scheidsrechter het niet ziet, mag alles.” Maar ook bij de training houden de begeleiders van ZVL-1886 in de gaten dat de spelers het niet te bont maken.

Voor Iefke van Belkum zijn deze waterpoloweken een mooie invulling voor de maatschappelijke taak van een sportvereniging. “Het is belangrijk dat kinderen blijven sporten en bewegen. Veel clubs liggen gedurende de zomermaanden stil. Wij willen kinderen in de grote vakantie extra mogelijkheden bieden. Vooral degene die niet of nauwelijks op vakantie gaan. En het is voor iedereen, of je nu lid bent van ZVL-1886 of niet.”

Veilig
Natuurlijk hoopt Van Belkum ook dat er op deze manier wat nieuwe leden bijkomen, maar dat is niet het hoofddoel. “Ik vind het ook belangrijk dat kinderen veilig zijn en blijven in het water. Vaak zie je dat kinderen, nadat ze hun diploma’s hebben gehaald, niet zo vaak meer gaan zwemmen. Deze weken kan dat. En helemaal gratis.”

Senna is geen lid van ZVL-1886, maar heeft ontdekt dat ze waterpolo wel een hele leuke sport vindt. Ze denkt erover om het vaker te gaan doen. “Maar ik doe al wel veel aan sport, dus ik moet dan gaan kiezen. Ik weet het nog niet zeker.”

Aanmelden
Tijdens de waterpoloweken kunnen kinderen tussen de 14 en 18 jaar op maandag- en donderdagavond terecht van 19.00-20.00 uur. En kinderen van 6 tot 12 jaar op zondagochtend van 8.00 tot 10.00 uur. Aanmelden kan via de website van ZVL-1886. Maar je mag ook gewoon direct naar het zwembad komen. Kinderen moeten wel minimaal diploma A en B hebben.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×