Ook vorig jaar protesteerde de PvdD Zuid-Holland tegen de Paardenmarkt in Voorschoten. (Foto: Chris de Waard)

Weer stilteprotest tijdens Voorschotense Paardendagen

‘Dieren zijn geen vermaak!’ Met die boodschap gaat de Partij voor de Dieren Zuid-Holland ook dit jaar weer actie voeren tijdens de Paardendagen in Voorschoten. De Voorschotense Paardendagen vinden dit jaar plaats op 26, 27 en 28 juli.

“Met een stilteprotest willen we bezoekers en voorbijgangers bewust maken van het al dan niet verborgen dierenleed waar tijdens deze Paardendagen sprake van is”, zegt vice-voorzitter Natasja Verkaik van de afdeling Zuid-Holland van de partij.

Verkaik noemt een evenement zoals de Voorschotense Paardendagen een plek bij uitstek waar paarden veel stress ervaren. “De paarden wordt de mogelijkheid ontnomen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ook de grote hoeveelheid prikkels vanuit het publiek veroorzaakt veel stress. Vrije beweging is belangrijk voor paarden maar dat kan tijdens paardenmarkt of een paardensportevenement niet.”

Het protest richt zich niet alleen tegen de paardenmarkt in de Voorstraat, maar ook tegen de kortebaandraverij die tijdens de Paardendagen wordt gehouden op de van Beethovenlaan.

“Daar wordt gebruik gemaakt van omstreden dwangmiddelen om de paarden tot gehoorzaamheid te dwingen. Zo worden de zintuigen van de paarden ernstig belemmerd door middel van oordoppen en oogkleppen en wordt de bewegingsvrijheid van het hoofd zeer beperkt door een opzetbeugel.” Volgens de PvdD wordt ook de tong van de deelnemende paarden vaak strak vastgebonden aan de onderkaak met bijvoorbeeld een postelastiek. “Om te voorkomen dat het paard de druk van de twee bitten verlicht. Veel van deze dwangmiddelen zijn al verboden in de overige paardensport.”

Door te demonstreren in de vorm van een stilteprotest zegt de PvdD te voorkomen dat meer stress wordt veroorzaakt bij de paarden. “Tegelijkertijd is het een krachtig middel om te laten zien waar we als Partij voor de Dieren voor staan en om de mensen te informeren over het leed dat paarden tijdens deze dagen overkomt”, zegt Verkaik die het de hoogste tijd noemt dat het welzijn van paarden voorop komt te staan.

De actievoerders gaan op 27 juli van 10.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 de straat op.

Politiek Regio Voorschoten Paardendagen Voorschoten 2024

Meer in dossier Paardendagen Voorschoten 2024

Meer in dossier Paardendagen Voorschoten 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×