Victor Baena de la Torre in de Pieterskerk Leiden. (Foto: Claudia Claas)

Tweede zoektocht naar jong orgeltalent voor de Pieterkerk Leiden

De Pieterskerk Leiden heeft met het tweejarige programma junior-organist-in-residence een nieuwe manier gevonden om jong orgeltalent aan zich te binden.

Dat er ook internationaal aandacht is voor deze bijzondere opzet, bleek bij de aanmeldingen van de eerste zoektocht. Victor Baena de la Torre (1995) werd vorig jaar aangesteld als junior-organist-in-residence. “Het is ongelofelijk bijzonder om vrije toegang te hebben tot de twee orgels van de Leidse Pieterskerk en regelmatig te kunnen spelen”,  zegt Baena de la Torre. “Het was en is soms ook echt een zoektocht naar de mogelijkheden. Ik wilde heel graag gratis lunchconcerten en die zijn er nu. De Leidse Pieterskerk zorgt voor de gratis koffie en thee en de mensen mogen hun eigen lunch mee nemen. Na afloop geef ik dan aan kleine groepjes rondleidingen boven bij het orgel.”

In de zomer van 2025 loopt Victors termijn af. “Zijn aanstelling is een schot in de roos geweest”, zegt directeur-bestuurder Frieke Hurkmans “Er wordt overigens ook nog gewerkt aan andere ideeën. Victor wil graag pianoleerlingen kennis laten maken met onze orgels. Daarvoor gaan we de samenwerking met BplusC zoeken en ondertussen gaan we ook al weer op zoek naar opvolging voor Victor.”

Van Hagerbeer
Vanaf begin augustus 2024 kunnen geïnteresseerde orgeltalenten zich aanmelden voor de zoektocht naar de tweede junior artist-in- residence. De masterclasses staan gepland voor november 2024 en maart 2025 en worden artistiek inhoudelijk begeleid door Léon Berben, de senior-organist-in-residence van de Pieterskerk Leiden. “Het is een hele mooie manier om jong talent ruimte te bieden om te leren werken met een prestigieus orgel als het Van Hagerbeer”, zegt Berben. “En het is ronduit geweldig om jong orgeltalent te mogen begeleiden.”

Escaperoom
Tijdens de masterclasses is er ook aandacht voor de historische context van de Pieterskerk Leiden. “Van de deelnemers wordt veel gevraagd, ze moeten beide periodes aanwezig zijn en hard studeren. Daar staat tegenover dat wij hen meenemen in de historie van de Pieterskerk en van de stad. Zo hebben wij de kandidaten de vorige keer meegenomen naar het stadsarchief, geeft onze conservator een rondleiding en is de orgelbouwer die het Van Hagerbeerorgel restaureerde, aanwezig om technische aspecten uit te leggen en gaan we op een rondvaart. Oh ja, en ze spelen dan natuurlijk ook onze nieuwe Escaperoom, die is dan weer vol in bedrijf”, zegt Hurkmans lachend.

Pensioen
De selectie van de tweede junior organist-in-residence wordt gedaan door Léon Berben, Jan Verschuren (titulair organist van de Universiteit Leiden en de Harteburgkerk) en Nicole Theeuwes. Vanwege het vertrek van Frieke Hurkmans, zal Nicole Theeuwes, hoofd cultuur en exploitatie van de Pieterskerk Leiden, haar plaats bij deze editie innemen in de  selectiecommissie. Hurkmand gaat na de zomer met pensioen.

“Het Van Hagerbeerorgel is niet alleen wonderschoon om naar te kijken, maar het is ook het enige nog bestaande grote Hollandse stadsorgel uit de 17e eeuw, met middentoonstemming. Maar ook ons Engelse Thomas Hill Orgel is een juweel”, besluit Hurkmans met trots.

Via de website van de Pieterskerk Leiden is meer informatie te vinden over de aanmelding en de masterclasses.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×