De Holland Acht werd tweede in de serie. (Foto: Livestream NOS)

Parijs071: goede start hockeymannen, Holland Acht naar de herkansing

De Nederlandse hockeymannen met daarin oud-Alectospelers Jorrit Croon en Steijn van Heijningen zijn goed aan de Olympische Spelen begonnen. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen, waardoor Nederland aan kop gaat in de poule. Bij het roeien kwam de Holland Acht met daarin Gert-Jan van Doorn (Die Leythe) in actie. De boot werd tweede in de serie en moet zich daardoor via een herkansingsrace plaatsen voor de finale.

De hockeymannen met daarin Croon als vaste waarde en Van Heijningen als reservespeler, wonnen zaterdag al de eerste wedstrijd va Zuid-Afrika met 5-3. Zondag werd Frankrijk met 4-0 verslagen. Op papier een makkelijke overwinning, maar even leek Frankrijk juist snel op voorsprong te komen. De goal werd echter afgekeurd wegens gevaarlijk spel, waarna Nederland langszij kwam en de voorsprong langzaam uitbouwde.

Maandagochtend kwam de Holland Acht met daarin Gert-Jan van Doorn van het Leidse Die Leythe voor het eerst in actie. Vier boten streden om directe plaatsing voor de finale. De nummer twee krijgt een herkansing om zich te plaatsen. De Nederlandse boot ging goed van start, maar zag de Amerikaanse boot ruim twee seconden eerder over de finish gaan. Donderdag 1 augustus roeit de Holland Acht de herkansing.

Lees hier welke sporters uit de Leidse regio te zien zijn op de Olympische Spelen in Parijs.

Programma:

Dinsdag 30 juli. 9.30-12.00 uur: roeien/ Karolien Florijn (kwartfinale), Steff Broenink (halve finale)
Dinsdag 30 juli, 12.45 uur: hockey/Jorrit Croon (Groot-Brittannië – Nederland)
Dinsdag 30 juli, 19.05 uur: 3×3 basketball (Nederland – China)
Woensdag 31 jul, 10.14 uur -13.00 uur: roeien/Finn Florijn (finale)
Woensdag 31 juli, 17.30 uur: hockey/Jorrit Croon (Duitsland – Nederland)
Woensdag 31 jul, 18.35 uur: 3×3 basketball (Letland – Nederland)
Donderdag 1 augustus, 10.05 uur: 3×3 basketball (Nederland – Servië)
Donderdag 1 augustus 9.30 uur – 12.00 uur: roeien: Karolien Florijn (halve finale), Stef Broenink (finale), Gert-Jan van Doorn (herkansing)
Donderdag 1 augustus, 14.05 uur: 3×3 basketball (Frankrijk – Nederland)
Vrijdag 2 augustus, 10.30 uur: hockey/Jorrit Croon (Nederland – Spanje)
Vrijdag 2 augustus, 10.35 uur: 3×3 basketball (Polen – Nederland)
Vrijdag 2 augustus, 13.35 uur: 3×3 basketball (Nederland – Litouwen)
Zaterdag 5 augustus, 10.18 uur – 11.30 uur: roeien/Karolien Florijn, Gert-Jan van Doorn (finale)
Zondag 4 augustus:  hockey/Jorrit Croon (kwartfinales)
Zondag 4 augustus, 14.00 uur: wielrennen/Julia Kopecký (wegrit)
Zondag 4 augustus, 19.05 uur: 3×3 basketball (VS – Nederland)
Zondag 4 augustus, 21.30 – 22.30 uur: 3×3 basketball (play-offs)
Maandag 5 augustus, 17.30 – 19.30 uur: 3×3 basketball (halve finales)
Maandag 5 augustus, 21.00 – 23.20 uur: 3×3 basketball (finale en troostfinale)
Dinsdag 6 augustus:  hockey/Jorrit Croon (halve finales)
Donderdag 8 augustus – hockey/Jorrit Croon (finale)
Vrijdag 9 augustus, 14.00 uur: wielrennen/Lisa van Belle (koppelkoers)