(Foto: wikimedia)

Jaarlijkse meteorenzwerm in aantocht

Sterrenliefhebbers kunnen zich weer verheugen op de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Perseïden. Het natuurfenomeen bereikt zijn hoogtepunt in de nacht van 12 op 13 augustus.

De Perseïden zijn afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde door de stof- en puinsporen van deze komeet beweegt, verbranden de deeltjes in onze atmosfeer en veroorzaken felle lichtstrepen aan de hemel, beter bekend als ‘vallende sterren’.

De beste kijkmomenten zijn van middernacht tot het aanbreken van de dageraad, wanneer de frequentie van vallende sterren het hoogst is. Tijdens het hoogtepunt zijn er wel zestig tot honderd meteoren per uur zien.

Lichtvervuiling
Voor de beste waarnemingskansen is het belangrijk om een locatie te kiezen met zo min mogelijk lichtvervuiling. Hoewel Leiden zelf redelijk veel stedelijk licht kent, zijn er verschillende nabijgelegen plekken geschikt voor het bekijken van de meteorenzwerm. Rond of op de Kagerplassen bijvoorbeeld. Dat biedt een open horizon met weinig stedelijke verlichting. Ook de poldergebieden rondom Leiderdorp en Zoeterwoude zijn uitstekende plekken om de sterrenhemel te bewonderen. Daarnaast is het strand, en dan met name de Wassenaarse Slag, een goede locatie vanwege de donkere lucht.

Warme kleding
De meteorietenzwerm is zonder telescoop waar te nemen. Om nekklachten te voorkomen is het aan te bevelen om een ligstoel mee te nemen of lekker op een kleedje te gaan liggen en naar boven te staren. Ook is het belangrijk om de ogen te laten wennen aan de duisternis. Dit duurt ongeveer een kwartier. Ook belangrijk: vermijd het licht van de smartphone.

Omdat de nachten fris aanvoelen en er toch enig geduld nodig is bij het kijken naar de meteorieten is het verder geen overbodige luxe om warme kleding aan te trekken.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Science Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×