De nieuwe wijk Starrenburg III komt ongeveer tussen de Veurseweg en de Vliet. (Foto: Marjolein Altena)

Ridders vernoemd in nieuwe Voorschotense wijk Starrenburg III

De eerste paal is nog niet de grond in, maar de straatnamen van de nieuwe wijk Starrenburg III zijn wel al vastgesteld door de gemeentebestuur. Ze verwijzen naar het geslacht Van Voorschoten, de adellijke familie die in de 13e en 14e eeuw in Voorschoten woonde en leefde.

De nieuwe wijk is gepland op de plek waar de familie in de middeleeuwen haar bezittingen had waaronder kasteel Starrenburg en de landerijen. “Zo komt de geschiedenis van de nieuwe wijk naar voren”, aldus het gemeentebestuur. Op de straatnaambordjes worden korte onderschriften geplaatst, met uitleg over de historische locaties en personen.

Het stratenplan voor Starrenburg III is door het Voorschotense college van burgemeester en wethouders vastgesteld. 

Ridders van Voorschoten
De oudste bekende van het geslacht Van Voorschoten is ridder en baljuw Gilles van Voorschoten (1215-1281). Een van de straten in de nieuwe wijk wordt naar hem vernoemd. Zijn zoons ridder Ogier en ridder Storm van Voorschoten worden ook vereeuwigd. Een van de hofjes gaat ‘Hof van Rikarde’ heten. Dit is een verwijzing naar Rikarde van Holland, eigenaar van de landerijen rond kasteel Starrenburg. In een andere laan wordt een bordje met ‘Van Cralingenlaan’ aangebracht. Hiermee wordt verwezen naar broer en zus Gilles en Elburg van Cralingen, de achterkleinkinderen van ridder Ogier.

Historische locaties
Enkele straten worden vernoemd naar locaties uit de Voorschotense middeleeuwse geschiedenis. Zo verwijst ‘Het Koningsveld’ naar de diverse landerijen in de omgeving van kasteel Starrenburg. Enige uitzondering in het stratenplan in Starrenburg III is ‘Corbulo’. Deze straatnaam vertelt over de Romeinse gracht van Corbulo. Een in het jaar 50 gegraven kanaal dat de mondingen van de Maas en de Rijn met elkaar verbond. Een gedeelte van deze gracht bevindt zich binnen het gebied van de nieuwe wijk.

DNA van Voorschoten
Het Lokaal Erfgoed Platform (LEP) heeft meegedacht over de straatnamen voor Starrenburg III. De suggesties die zij hebben aangedragen, zijn overgenomen en sluiten goed aan bij de wens van de samenleving om in nieuwe straatnamen het DNA van Voorschoten uit te dragen.

De nieuwe wijk Starrenburg III komt ten zuiden van de bestaande wijk Starrenburg II. Ongeveer tussen de Veurseweg en de Vliet. De gronden zijn van De Raad Bouw en Niersman Projectontwikkeling. Er worden 356 woningen gerealiseerd in een zeer divers aanbod. Sociale huurwoningen, rij- en kade woningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande villa’s.

Advertentie

Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×