Het bronzen beeld 'Vallende Ruiter' van Frank Letterie krijgt later dit jaar een plekje bij de Koepoortsbrug. (Foto: Wikifrits)

Vallende Ruiter krijgt plekje bij Koepoortsbrug

Op de hoek van de Jan van Houtkade en de Doezastraat wordt een kunstwerk geplaatst van Frank Letterie. Het heet ‘Vallende Paarden’.

In juni van dit jaar werd tussen de nieuwbouw aan het Ballonpad het Vliegerpark opgeleverd. Ook daar is een werk van dezelfde kunstenaar geplaatst. In dat geval ging het om ‘Rennende Paarden’ dat Letterie in 1977 maakte voor de toenmalige middelbare school De Noorderwiek aan de Ter Haarkade in Leiden. Na de sloop van die school werd het beeld door de gemeente Leiden opgeslagen in een depot. Daar is het nu uitgehaald voor een tweede leven in het stationsgebied.

De kunstenaar vertelde bij die gelegenheid al dat de gemeente ook een tweede werk van hem uit de opslag wilde halen om het een plek bij de Koepoortsbrug te geven. Dat is dus Vallende Ruiter, waarvoor de gemeente de vergunning nu heeft aangevraagd. Dat beeld maakte Letterie in 1971. De hoogbejaarde kunstenaar is blij dat ook dit werk nu weer een plek krijgt in de openbare ruimte. En met de plek heeft hij ook wel iets: “Er heeft vroeger al eens een beeld van mij in de Doezastraat gestaan.”

Letterie
Frank Letterie werd op 11 oktober 1931 in Den Haag geboren. In Eindhoven kreeg hij tekenlessen van Kees Bol aan de Kunstnijverheids- school. Beeldhouwen leert hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en aan de Koninklijke Akademie te Den Haag. Zijn werk voert hij voornamelijk uit brons. Een enkele keer hakt hij het beeld uit steen. Sommige van zijn beelden omvatten een moment uit een actie tussen dieren of tussen mens en dier. Andere beelden tonen verstilde situaties tussen moeder en kind of de intimiteit van een schaap met haar lam.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×