(Foto's: Chris de Waard)

Partij voor de Dieren op de bres voor bomen Kaasmarkt

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de bomen op de Kaasmarkt nu de gemeente Leiden daar is begonnen met de herbestrating. Omwonenden trokken maandag bij Sleutelstad aan de bel toen ze zaaggeluiden hoorden en een kijkje gingen nemen. Ze schrokken zich dood toen ze enorme stapels afgezaagde boomwortels zagen liggen.

Een van die buurtbewoners is Lisanne Wepler die afgelopen voorjaar samen met Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland al aandacht vroeg voor de bijzondere platanen door er eentje van een treetag te voorzien. Een bordje met informatie over het belang van de boom en een QR-code voor meer uitleg.

De bezorgde bewoners zijn bang dat de platanen de zaagacties van de gemeente niet zullen overleven, maar die angst is volgens een woordvoerder van de gemeente ongegrond. “Doel van het onderhoud is met name de verharding zoveel mogelijk vlak maken, zodat het weer veilig is voor de gebruikers. Door een boomspecialist wordt beoordeeld welke wortels er verwijderd kunnen worden en welke niet.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Hoewel er volgens de gemeente dus geen sprake is van het zonder enig toezicht lukraak wegzagen van wortels, stelt dat de PvdD niet gerust. “Volgens het Norminstituut Bomen is het belangrijk om vooraf te weten wat de effecten zijn van werkzaamheden rondom bomen. Dat gebeurt door een Bomen Effect Analyse (BEA) uit te voeren, die in kaart brengt waar de wortels zitten en wat de gevolgen van werkzaamheden zijn”, zo schrijft de partij aan het stadsbestuur. “Ook worden in zo’n BEA randvoorwaarden en beschermingsmaatregelen voorgeschreven die nodig zijn.”

De resultaten van een BEA worden moeten worden uitgewerkt in een ‘Werkplan Bomen’ dat de aannemer moet toepassen tijdens de uitvoering van het werk. Duoraadslid Kirsten Schuil van de PvdD wil daarom weten of er zo’n plan is gemaakt en of de werkzaamheden volgens de geldende normen worden uitgevoerd. “Het komt namelijk nog steeds regelmatig voor dat Leidse bomen bij werkzaamheden schade oplopen”, stelt Schuil.

De partij wil nu in elk geval dat de gemeente gaat of laat controleren of de bomen rond de Kaasmarkt blijvende schade hebben opgelopen en ook dat er zo nodig herstelmaatregelen worden getroffen. Ook de communicatie met de buurt kan volgens Schuil beter. “De gemeente zou de bewoners nauwer moeten betrekken bij dit soort projecten.”

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×