GroenLinks en PvdA in Leidschendam-Voorburg roepen wethouder Bianca Bremer op om snel onderzoek te laten doen naar de natuur in Vlietland. (Foto's: Chris de Waard)

GroenLinks en PvdA Leidschendam-Voorburg willen onderzoek naar natuur in Vlietland

Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA in Leidschendam-Voorburg willen dat er alsnog snel onderzoek wordt gedaan naar de natuur in Vlietland. Groenlinks vroeg dat een jaar geleden ook al, maar dat bracht het college van burgemeester en wethouders nog niet in beweging.

Wie wel in actie kwam, was deĀ Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Die weigerde begin augustus om projectontwikkelaar Dutch Lake Residence (DLR) een omgevingsvergunning te verstrekken voor de geplande 220 recreatiewoningen in Vlietland toen bleek dat de beschermde boommarter in het gebied leeft.

Stadsecoloog
De twee partijen zijn blij dat er met dat besluit van de ODH voorlopig voor de natuur wordt gekozen. “Nu moeten we helaas tot de pijnlijke conclusie komen dat de ODH blijkbaar niet alleen meer zicht heeft op de plaatselijke natuur dan het college van Leidschendam-Voorburg, maar er ook nog eens meer voor durft op te komen tegenover de projectontwikkelaar”, schrijven de raadsleden Michiel van der Heiden (GroenLinks Leidschendam-Voorburg) en Sangita Paltansing (PvdA Leidschendam-Voorburg) in een oproep om de inmiddels aangetrokken stadsecoloog aan het werk te zetten.

Alternatief plan
Zowel het gemeentebestuur als de projectontwikkelaar hebben in de ogen van GroenLinks en de PvdA te weinig geluisterd naar kritiek van omwonenden en betrokken organisaties. “Maar het is nog altijd beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen.” De partijen hebben hun hoop voorlopig gezet op een alternatief plan dat op initiatief van de ChristenUnie door de gemeenteraad werd omarmd. Daarin wordt de gemeente opgeroepen om te kijken of de recreatiewoningen via ruilverkaveling kunnen worden gerealiseerd in het glastuingebied in de Meeslouwerpolder in Stompwijk. De provincie Zuid-Holland liet al weten dat idee verder te willen onderzoeken.

“Dat plan laat de natuur in Vlietland met rust en houdt Vlietland bovendien openbaar en toegankelijk”, vinden ook GroenLinks en de PvdA. “Het geeft DLR bovendien de mogelijkheid om te ontwikkelen op een plek waar recreatiewoningen wel gewenst zijn.”

Ook de Leidse politiek volgt de ontwikkelingen in Vlietland al jaren op de voet.

Advertentie

Politiek Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×