1 juli 2021. Merijn Tinga levert zijn eerste plactic statiegeldflesjes in. (Foto: Chris de Waard)

PAC24: Conferentie over plasticvervuiling-vrije toekomst in Leiden

Leidenaar Merijn Tinga heeft zich als Plastic Soup Surfer jarenlang ingezet voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en later ook blikjes, maar daarmee is zijn missie nog niet volbracht. “De invoering van statiegeld heeft extreem geholpen maar wat is nu de volgende grote stap in de aanpak van zwerfafval?”

Over die vraag gaat PAC24. De vierde ‘Plastic Avengers Conferentie‘ die op 20 september in Leiden wordt gehouden. Samen met ‘Zwerfinator’ Dirk Groot gaat Tinga in gesprek met de aanwezigen bij PAC24 in de Makerscentrale aan de Langegracht. Dat zijn in elk geval mensen uit het bedrijfsleven en de politiek, maar ook activistische organisaties schuiven aan in de zoektocht naar oplossingen voor het terugdringen van de plastic vervuiling in Nederland en zelfs Europa. De uitkomsten worden aan het eind van de bijeenkomst aangeboden aan Tweede Kamerlid Geert Gabriels van GroenLinks-PvdA.

De datum 20 september is niet geheel toevallig gekozen. Het is dan ook ‘World Cleanup Day’. “Een uitgelezen dag dus om nu eens goed te bestuderen wat er door het jaar heen op straat gevonden wordt en hoe we dat op kunnen lossen”, zegt Tinga. “Want opruimen is uiteraard belangrijk en goed, maar aanpakken bij de bron is essentieel.” Zaken die daarbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld het verpakkingsontwerp. Tinga: “Fabrikanten moeten kijken hoe die kunnen worden aangepast om de kans op vervuiling te verminderen.”

Iedereen is welkom om op vrijdag 20 september bij te dragen tijdens PAC24 door ideeën te delen die bijdragen aan een plasticvervuiling-vrije toekomst. Sprekers zijn Plastic Soup Surfer  Merijn Tinga, zwerfinator Dirk Groot en dagspreker Marit van Bohemen. Verder zijn er bijdragen van Ariane van Mancius van mede-organisator Now New Next, Laura Mellenhorst  van Suckers, Jeroen Verbrugge van Thinking Design en Tjalling van Looy van Conpax.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in bio Plastic Soup Surfer


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×