Als een sloot niet schoon genoeg is, kan Rijnland onderhoudskosten verhalen op de eigenaar. (Foto: Louis Smit)

Waterschap gaat onderhoud van sloten controleren

Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat binnenkort controleren of sloten naar behoren zijn schoongemaakt. “Sloten zijn nodig voor het transport van water én voor de tijdelijke berging ervan. Te veel plantengroei, vuil en slib in het water kunnen dit belemmeren en een gezond waterleven in de weg staan”, zo laat het waterschap weten.

Vanaf 1 oktober start de zogenoemde najaarsschouw in de bollenpolders onder het motto ‘Is uw sloot al schoon?’. Vanaf 1 november is de rest van het gebied van Rijnland aan de beurt, waaronder ook de regio Leiden.

Als een sloot breder is dan twee meter, dan mag langs elke oever een deel van de waterplanten blijven staan. “Uit ecologisch oogpunt zijn die juist wenselijk”, aldus Rijnland. “Allerlei dieren bewegen zich veilig door de begroeiing op zoek naar eten, onderdak of een partner.”

Handhaving
Als tijdens de controle blijkt dat een watergang niet of onvoldoende is onderhouden, start het waterschap een handhavingsprocedure. Als de onderhoudsplichtige vervolgens blijft verzuimen om onderhoud uit te voeren, dan doet Rijnland dat zelf. De kosten daarvan, vermeerderd met de kosten voor extra toezicht en administratie, worden dan op de slooteigenaar verhaald.

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×