De nieuwbouw van het gorlaeus Laboratorium werd vandaag officieel geopend. (Foto's: Chris de Waard)

Nieuwbouw Gorlaeus geopend; ook Einsteinfontein in werking

Een dubbel feestje vandaag op het Leiden Bio Science Park. Daar werd het nieuwe gebouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen officieel geopend door een aantal studenten, decaan Jasper Knoester, voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en Prins Constantijn van Oranje van Special Envoy Techleap.

Iets verderop werd voor de centrale toegang van de nieuwbouw de Einsteinfontein in werking gesteld die is ontworpen door de Leidse sterrenkundige Vincent Icke.

Het nieuwe gebouw gaat half schuil achter de kenmerkende schotel van het Gorlaeus laboratorium en herbergt een extra labvleugel, nieuwe collegezalen en kantoren, een bibliotheek, een brasserie en ruimtes voor studieverenigingen. “Het gebouw biedt zo een bruisende en inspirerende omgeving voor onderzoek, studie en ontmoeting”, zegt wethouder Spijker (kennis) die de opening samen met burgemeester Peter van der Velden bijwoonde.

Chris de Waard ging naar de opening en sprak er met kenniswethouder Spijker, directeur Amito Haarhuis van Rijksmuseum Boerhaave en met theoretisch sterrenkundige en kunstenaar Vincent Icke.

Vernieuwing en verbinding
“Met de ontwikkeling van het Gorlaeus Gebouw heeft de Universiteit Leiden krachtig ingezet op vernieuwing en verbinding en op het bèta-onderwijs en onderzoek in het hart van het Leiden Bio Science Park. Wij zijn enorm trots op onze prachtige nieuwe omgeving: het is de plek waar je als (toekomstige) bètawetenschapper graag wilt werken en studeren”, aldus Annetje Ottow.

Einsteinfontein
In de schaduw van de schotel is vandaag ook de Einsteinfontein in werking gesteld. De Leidse sterrenkundige Vincent Icke ontwierp de fontein thuis met behulp van proefjes die hij voor de deur deed met een tuinslang. De echte Einsteinfontein heeft nu 74 spuiters binnen een begonnen cirkel met een doorsnede van tien meter. De breking van het licht door water was Icke’s inspiratie bij het ontwerp. “En dan zouden ze allemaal hetzelfde moeten zijn, want in de natuur is dat ook zo al weten we niet hoe dat komt”, vertelt de kunstenaar. “Maar in een kunstwerk zou dat een beetje saai zijn, daarom zijn ze allemaal een andere kant op gekanteld.”

Vandaag werken de waterspuiters nog even op halve kracht. Door een breuk in een waterleiding, zit er onvoldoende kracht achter de fontein en ook zit er zand in de waterspuiters. Dat wordt allemaal de komende dagen opgelost en daarna is de fontein echt in volle glorie te zien. Hoe dat eruit ziet, is nu al te bewonderen op de website die Vincent’s echtgenote Charlotte over de Einsteinfontein maakte.

Erfgoed
In het nieuwe Gorlaeus Gebouw is ook ruimte voor het laten zien van kunst en erfgoed. Een collectie met zo’n drieduizend stukken uit de geschiedenis van de Universiteit Leiden wordt morgen officieel overgedragen aan Rijksmuseum Boerhaave. “En dan gaan we steeds enkele stukken tentoonstellen in dit nieuwe gebouw”, vertelt directeur Amito Haarhuis enthousiast.

Advertentie

Leiden Link in Bio Onderwijs Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×