Winnaars Jan Groenendijk en Jitse Slump. (Foto: Leids Damgenootschap)

Wereldtoppers winnen Kroegdammen in Leiden

Het Kroegdammen 2024 is dit jaar gewonnen door het duo Jan Groenendijk / Jitse Slump. Dat ze afgelopen zondag zouden winnen stond vrijwel vast. Groenendijk is de vice-wereldkampioen dammen en Slump staat zesde op de wereldranglijst, maar hun voorsprong op de rest van het veld was verrassend. Twaalf van de veertien partijen werden gewonnen, twee eindigden in een gelijkspel.

Leiden was ooit een van de belangrijke damstad. Wim Huisman, Jan van Leeuwen, Cees Varkevisser en Evert Bronstring behoorden tot de wereldtop, tweekampen om de wereldtitel werden in De Burcht gehouden en de stad kende zes florerende damclubs. In deze lijn is ook het Kroegdammen geboren, inmiddels het grootste damevenement van Nederland na de coronatijd.

Zondag hadden 130 spelers uit Nederland zich ingeschreven om in zeven ronden in twaalf kroegen in de Leidse binnenstad uit te maken wie het sterkste team zou worden. Naast veel Internationale Meesters (IM) speelden acht Internationale Grootmeesters (GMI) mee, van wie vooral de naam John van der Wiel opvallend was. Hij was een aantal jaren geleden een wereldspeler. Niet in het dammen, maar in het schaken. Deze schaakgrootmeester vormde een duo met de bekende schaakexploitant, Bert van der Marel. Ze behaalden een middenpositie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Opvallende namen waren verder Daan Binnendijk, wethouder in Leiderdorp, en Friso Fennema, ooit woordvoerder voor de landelijke VVD en nu topambtenaar bij het Ministerie van I&W. Erno Prosman eindigde samen met Sven Winkel op de tweede plaats. Ze staan bekend om hun buitengewone geheugen. Prosman is de enige ter wereld die als blinddammer de legendarische Ton Sijbrands wist te evenaren. Hij speelde in 2012 dertig partijen gelijkertijd blind. Sijbrands die toen 55 jaar was, verbeterde dat in 2014 en sindsdien zijn er geen pogingen meer ondernomen om het scherper te stellen.

Goed verloop
De organisators zijn buitengewoon tevreden over het verloop. De drie organisators zijn geen onbekenden voor de dammers. Steven den Hollander en Eelco Kuipers hebben hun sporen verdiend als ereklassers, Nadine de Mooij speelde ooit internationaal.
Met behulp van computermodellen konden ze de tijd van de partijen goed voorspellen en de loopafstand tussen de kroegen die maximaal haalbaar was berekenen. Iets wat aan het wiskundig onderlegde trio toevertrouwd was.

Uitslag
1. Jan Groenendijk (GMI) & Jitse Slump (GMI) 13 punten
2. Erno Prosman (GMI) & Sven Winkel (GMI) 11 punten
3. Martijn van IJzendoorn (GMI) & Koos van Amerongen 10,5 punten

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×