Vlnr Ad de Graaf, Arnold Posthuma en Rachel van Hellemondt. Foto: PvdA Voorschoten

PvdA Voorschoten: 'Niet bezuinigen op bestaanszekerheid'

Voorschoten heeft een flink tekort op de begroting en moet bezuinigen. In november worden de plannen die het college daarvoor heeft aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het lijkt erop dat het tekort kan oplopen tot meer dan twee miljoen euro in 2028.

“Dat is veel geld voor Voorschoten”, zegt PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma. “En als ik naar de mogelijke mee- en tegenvallers kijk, dan zit het er dik in dat het tekort zelfs nog groter wordt.” De partij voorziet lastige keuzes en verbindt aan medewerking aan de bezuinigingen de voorwaarde dat voorzieningen die te maken hebben met bestaanszekerheid, zoals het minimabeleid, jeugdhulp voor kwetsbare jongeren en woningbouw voor lage(re) en middeninkomens, worden ontzien.

Afstand
PvdA-commissielid Rachèl van Hellemondt wijst erop dat de jaarlijkse uitgaven voor minimabeleid de afgelopen jaren met één derde zijn gedaald. “De gemeente staat op te grote afstand van Voorschotenaren die een steun in de rug nodig hebben en daar ook recht op hebben. Dat is niet iets om trots op te zijn. Extra bezuinigen betekent dan dat we nog minder mensen bereiken die bijvoorbeeld gebruik mogen maken van een collectieve zorgverzekering. Of dat we nog minder mensen kunnen ondersteunen die recht hebben op bijzondere bijstand of aan wie geen leermiddelen, zoals een laptop, beschikbaar kunnen stellen voor schoolgaande kinderen.”

Bouwen
Bestaanszekerheid heeft ook te maken met woningbouw voor lage(re) en middeninkomens. “Aan plannen geen gebrek, zeker als het gaat om duurdere woningen. Maar aan de uitvoering schort het, met als absoluut dieptepunt Starrenburg III. De rekenkamercommissie stelde onlangs nog vast dat er onvoldoende middelen en capaciteit bij de gemeente zijn voor de begeleiding en stimulering van woningbouwprojecten.”

Projectbureau
PvdA-commissielid Ad de Graaf pleitte eerder al voor een stevig ambtelijk projectbureau dat als spin in het web ’trekkend, sjorrend en ter zake kundig’ versnelling van de bouwprojecten stimuleert. “En dan vooral voor de lage(re) en middeninkomens. Want daaraan schort het.”

Jeugd
De kritiek van De Graaf is terecht, zo schreven jonge starters uit het dorp afgelopen week in de Voorschotense Krant: “We maken totaal geen kans op de woningmarkt, maar het college vond zo’n projectbureau niet nodig.” Volgens De Graaf is bezuinigen op woningbouw funest voor de uitbreiding van het woningbestand.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×