In Oegstgeest wordt in het project Nieuw-Rhijngeest een studentenflat gebouwd. (Foto: Universiteit Leiden)

Rekenkamer: 'Woonbeleid moet effectiever en efficiënter'

De gemeenten Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg moeten aan de bak om in 2030 voor alle doelgroepen voldoende woningen beschikbaar te hebben. Dat zegt de Rekenkamer van die gemeenten, die een onderzoek liet uitvoeren naar het woonbeleid van de aangesloten plaatsen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksbureau I&O Research. In opdracht van de Rekenkamer analyseerde het bureau beleidsdocumenten, verordeningen en afspraken van de gemeenten met onder meer ontwikkelaars en woningcorporaties. Ook sprak het bureau met ambtenaren, wethouders en andere betrokkenen.

Woningbouw
In alle aangesloten gemeenten is er beperkte ruimte voor woningbouw. Dat betekent echter niet dat de gemeenten achterover kunnen leunen. Wooncorporaties geven aan dat er beter ingespeeld kan worden op herontwikkeling van bestaande gebouwen die in bezit zijn van de gemeente.

Bij drie van de vier gemeenten zijn de planningscapaciteit en de bouwdoelstelling lager dan afgesproken. Alleen Oegstgeest springt hier positief bovenuit. Ook hebben gemeenten vaak een beperkte hoeveelheid ambtenaren in dienst. Vaak worden mensen tijdelijk ingehuurd, waardoor ontwikkelaars telkens andere aanspreekpunten hebben. Dit wordt als traag en ingewikkeld ervaren.

Ook concludeert het bureau dat gemeenteraden vaak een hoger belang hechten aan het behouden van een aantrekkelijke leefomgeving voor de bestaande inwoners, dan aan het bouwen van nieuwe woningen.

Grondbeleid
De Rekenkamer komt op basis van het onderzoek met een aantal suggesties. “Denk aan het voeren van een actief grondbeleid, herontwikkeling van maatschappelijk vastgoed en het gebruikmaken van landelijke subsidies. Gemeenteraden hebben een belangrijke taak om meer te sturen op de realisatie van woningen”, aldus Dolf Kamermans, voorzitter van de Rekenkamer.

Dit uit zich in het advies om een omgevingsvisie op te stellen met zoeklocaties, en voldoende nieuwe woningen in de pijpleiding te hebben. Ook zouden gemeenten aan moeten geven in hoeverre de plannen daadwerkelijk tot uitvoering gebracht worden.

 

Advertentie

Oegstgeest Politiek Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×