(Foto's: Cor Klein)

31 Leidse monumenten openen de deuren tijdens Open Monumentendagen

Met zo’n drieduizend monumenten behoort Leiden tot de belangrijkste monumentensteden van Nederland. Op 14 en 15 september zijn tijdens de Open Monumentendagen 31 van die Leidse monumenten voor het publiek opengesteld.

Zoals ieder jaar is er ook aan deze 37e editie van de Open Monumentendagen een thema verbonden, dit jaar ‘Onderweg; routes, netwerken en verbindingen’. Volgens Alexander Geertsema, voorzitter van de Stichting Open Monumentendagen Leiden, een thema waaraan op verschillende wijze invulling kan worden gegeven.

Trekvaartboten
Geertsema: “Een goed voorbeeld van een pand dat bij dit thema past is Café Re-spons aan de Korte Mare 4. Deze plek was ooit de aankomst- en vertreklocatie van de trekvaartboten van en naar Haarlem. Hier werden de paarden die de schuiten voorttrokken gewisseld en konden passagiers overnachten. Maar ook de voormalige communicatiebunker aan de Morsweg past, met de verbindingsfunctie tijdens de Tweede Wereldoorlog, prima bij het thema.”

Eenmalig
Ook dit jaar zijn er weer panden opengesteld die waarschijnlijk alleen komend weekend eenmalig kunnen worden bezocht. “Rapenburg 112a is zo’n pand”, weet Geertsema. “De geschiedenis van dit huis gaat terug tot in de middeleeuwen en het interieur ademt de sfeer van de jaren veertig, met een volledig intact zijnde klassieke Bruynzeel keuken. Het huis wordt gerenoveerd en beter bewoonbaar gemaakt.”

Ook een bezoek aan Nieuwsteeg 2 is volgens Geertsema de moeite waard. “Een dubbelpand met een kelder uit de dertiende eeuw en zeer grote tuin in een van de oudste delen van Leiden. Ook dit huis is in restauratie en wordt over enige tijd weer als woonhuis in gebruik genomen.”

Muziekensembles
Geertsema vertelt bij ons programma Cultuur071 dat het monumentenweekend zal worden omlijst met ruim twintig muziekoptredens, die in of rond de opengestelde monumenten plaatsvinden. En buiten de koren en muziekensembles, kan het publiek ook komen luisteren naar orgelconcerten. Gelijktijdig met de monumentendagen is het op 14 september namelijk ‘Nationale Orgeldag’ en die wordt om 10.30 uur in de Hooglandse Kerk geopend.

Echoconcert
Liefhebbers van carillonklanken kunnen op zondag 15 september tussen 14.30 en 15.15 uur kennismaken met een uniek ‘Echoconcert’, waarbij een ‘muzikale strijd‘ plaatsvindt tussen het carillon van het stadhuis en dat van de Lodewijkkerk. In de tuin van de Lodewijkkerk wordt een luisterplek ingericht waar tevens het klavier van het Lodewijkcarillon zal worden opgesteld. De tuin is te bereiken via de achteringang van de kerk aan de Boomgaardsteeg.

Meer informatie over het programma en alle activiteiten staat op www.omdleiden.nl en in de OMD-gids die op diverse plaatsen in de stad, waaronder het stadhuis, de lokale boekhandels en de bibliotheek, gratis is af te halen.

Cor Klein sprak zaterdagmorgen in Cultuur-71 met voorzitter Alexander Geertsema van Open Monumentendagen Leiden over de activiteiten van komend weekend.

Cultuur071 is het cultuurprogramma van Sleutelstad. Het wordt wekelijks op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur live uitgezonden vanuit de studio aan de Middelstegracht in Leiden en is dan te horen en zien via www.sleutelstad.tv. Het programma is na afloop terug te luisteren via www.sleutelstad.nl/uitzending-gemist.

Advertentie

Cultuur Leiden Link in Bio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×