Het Leidse GroenLinks-raadslid Alex Friso (links) stapt na tien jaar uit de politiek. (Foto: Chris de Waard)

GroenLinkser Alex Friso stopt na tien jaar met raadswerk

“Onze gewaardeerde collega Alex Friso stopt per 10 oktober helaas als raadslid van GroenLinks Leiden.” In de mededeling van fractievoorzitter Rembrandt Rowaan van GroenLinks Leiden klinkt het gemis door.

“Alex is dan ook een ontzettend fijne collega om mee samen te werken”, zegt Rowaan over het vertrekkende raadslid. “De GroenLinks-fractie heeft jarenlang mogen profiteren van zijn diepe dossierkennis, zijn scherpzinnigheid en verbindende natuur. En natuurlijk de manier waarop hij elke situatie met vrolijkheid en humor aan kon vliegen.”

Friso zelf vindt het na al die jaren welletjes geweest. “In de tien jaar die ik heb meegedraaid in de gemeenteraad heb ik mijn fractie tot groei en de stad tot nog veel meer bloei zien komen.  Het was prachtig om daar onderdeel van te zijn.”

Alex Friso begon in 2014 als duo-raadslid voor GroenLinks in Leiden. Na de verkiezingen van 2018 werd hij verkozen tot raadslid. Rowaan: “In al die jaren heeft hij ontzettend veel betekend voor Leiden. Hij heeft zich op verschillende dossiers keihard ingezet en daarop veel voor elkaar gekregen. Zo werd er op zijn initiatief gestart met het succesvolle huurteam, dat Leidse huurders op een laagdrempelige manier helpt om hun recht te halen.”

De jeugd had altijd een speciaal plekje bij Friso. Dankzij de motie Let’s Dance! zijn er nu meer dans- en uitgaansgelegenheden, ook buiten het centrum. Vorig jaar diende hij met succes, samen met SVL-raadslid Mitchell Wiegand Bruss, een initiatiefvoorstel om een jongerenraad in het leven te roepen in die de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd gaat adviseren. Ook heeft hij zich vastgebeten in woningbouw en energie, twee pittige technische dossiers.

De laatste jaren hield Friso zich bezig met de portefeuilles energietransitie en bestuur & dienstverlening, was hij lid van het presidium en voorzitter van de commissie Onderwijs en Samenleving. Alex Friso neemt tijdens de raadsvergadering van 10 oktober definitief afscheid van de gemeenteraad.

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×