Ook de Daltonschool en de Joris de Witteschool worden gerenoveerd. (Foto: Archief Sleutelstad)

Komende jaren tientallen miljoenen naar huisvesting scholen Oegstgeest

De komende jaren moet er flink wat gebeuren aan de schoolgebouwen in Oegstgeest. In totaal acht gebouwen moeten tot 2031 gerenoveerd worden. Een van de gebouwen van het Teylingen College is in zo’n slechte staat dat nieuwbouw nodig is.

De gemeente komt nu met een actualisering van het zogenaamde Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het onderwijs. In dat plan is voor ruim 63 miljoen euro aan renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden opgenomen. Dat is een flinke hoeveelheid geld voor een kleine gemeente als Oegstgeest. De gemeenteraad vroeg dinsdag dan ook om verwachtingsmanagement bij de scholen over wat er mogelijk is en over de termijnen, waarop de gebouwen aan de beurt zijn.

Wethouder Kees Oudendal over het IHP van de gemeente Oegstgeest waar de raadsleden zich dinsdagavond over bogen.

Ambities
“Het is goed dat we hoge ambities hebben”, zegt Lydie Vellema (D66). “Maar op een failliete gemeente zit ook niemand te wachten.” Dat erkent ook wethouder Oudendijk. “Net als veel andere gemeenten hebben ook wij te maken met het ‘ravijnjaar’. Als we geen extra geld vanuit het Rijk krijgen om die schoolgebouwen op te knappen, volgens de eisen die door de wet gesteld worden, dan is het weer een extra taak zonder extra geld. Dan kan je die nieuwbouw of renovatie gewoon niet betalen.

Wissellocatie
Oegstgeest is niet de enige gemeente die de komende jaren flink minder geld van het rijk krijgt. Er wordt dan ook landelijk gepleit voor meer geld. Mocht dat er komen, dan kan het huisvestingsplan uitgevoerd worden. Het verloop van die uitvoering is wel afhankelijk van de snelheid van de werkzaamheden. Bij intensieve renovaties moeten scholen uit hun gebouw en tijdelijk naar een zogenaamde ‘wissellocatie’. In Oegstgeest is maar één zo’n locatie beschikbaar. De werkzaamheden kunnen dus niet allemaal tegelijk uitgevoerd worden, omdat scholen niet tegelijk van de wissellocatie gebruik kunnen maken.

Allerslechtste
Doordat ook de voorbereiding van plannen nog heel veel tijd in beslag neemt, moeten veel scholen nog jaren wachten voordat ze weer in een modern gebouw terecht kunnen. Daar was onder meer het Teylingen College niet over te spreken. Twee afgevaardigden van de school kwamen daar dinsdag over inspreken.

Dat ze tot 2031 moeten wachten op een nieuw schoolgebouw vinden ze lastig te begrijpen. Zeker omdat een van de gebouwen van de school het allerslechtste scoort. “Maar daar is door de voorbereidingstijd weinig aan te doen”, aldus wethouder Oudendijk. “Ik kan het misschien één jaar versnellen, maar niet heel veel meer dan dat.”

Advertentie

Oegstgeest Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×