Voorzitter Soufian El Marsse van de marktcommissie. (Foto: Chris de Waard)

Marktcommissie vol vertrouwen dat 'kleine schuif' alsnog lukt

De marktcommissie heeft goede hoop dat het goed komt met de nieuwe indeling die de gemeente wil doorvoeren op de zaterdagmarkt in Leiden. Dat is nodig, omdat uit onderzoek is gebleken dat het marktgebied in geval van calamiteiten niet goed bereikbaar is voor de hulpdiensten.

Wethouder Spijker kondigde eerder deze week aan dat alle marktondernemers het eens moesten worden over de alternatieve indeling die ze zelf hebben opgesteld. Dat plan wordt ‘kleine schuif’ genoemd. In dat geval verhuizen enkele visverkoopwagens van de Nieuwe Rijn naar de veel bredere Vismarkt bij het stadhuis. Op de Nieuwe Rijn ontstaat dan ruimte voor een aantal veel smallere kramen.

Schuif
Eerder kondigde de gemeente al aan met hele een nieuwe indeling voor de markt te zullen komen. Die ‘grote schuif’ zien de marktondernemers niet zitten, omdat die gepaard gaat met verregaande wijzigingen. “Sommige mensen staan hier al zestig jaar op een vaste plek, die willen dat zo houden”, legt voorzitter Soufian El Marsse uit. Volgens de voorzitter van de Leidse marktcommissie zijn er slechts twee ondernemers tegen het alternatieve plan. “Maar als die niet bijdraaien, komt dus die grote schuif en krijgt iedereen een andere plek.”

De markt moet op de schop omdat op sommige plekken de marktkramen de weg versperren voor hulpdiensten. Chris de Waard sprak met voorzitter van de marktcommissie, Soufian El Marsse.

Anciënniteit
De komende week gaat wethouder Spijker nog een keer om tafel met de markt om te proberen alsnog alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Lukt dat niet, dan neemt het college dinsdag een besluit over het gemeentelijke herinrichtingsplan. De plekken worden dan verdeeld op basis van anciënniteit. De ondernemers met de oudste rechten mogen dan binnen de opgestelde criteria als eerste een standplaats kiezen. Dat levert naar verwachting een compleet andere markt op en daar zitten de meeste kooplui niet op te wachten. De druk op de paar ondernemers die nog niet willen instemmen met het alternatieve plan, wordt daardoor flink opgevoerd.

 

 

Advertentie

Economie Leiden Politiek Centrummarkt Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×