De financiële dienstverlening van Oegstgeest werd door Servicepunt71 uitgevoerd, nu doet de gemeente Leiden dat. (Foto: Chris de Waard)

Oegstgeest niet blij met nieuw financieel systeem

Een twintig jaar oud systeem dat in de Leidse regio gebruikt wordt voor financiële zaken is nodig aan vervanging toe. De aanbesteding van een nieuw systeem is echter moeizaam verlopen met maar één inschrijving. De gemeente Oegstgeest is er ongelukkig mee, want er komen flink wat kosten kijken bij het implementeren van de nieuwe software. “Het is net alsof je een middenklasser bestelt en een Ferrari krijgt aangeboden”, zegt wethouder Oudendijk.

Dat er een nieuw softwarepakket moet komen is iets waar iedereen het wel over eens is. De huidige software is twee decennia oud en wordt vanaf 2026 niet meer ondersteund door de ontwikkelaar. Daarom werd eerder al een aanbesteding gehouden, maar daar werd al snel de stekker weer uitgetrokken toen de deadlines door de leverancier niet gehaald werden.

Wethouder Kees Oudendijk in gesprek met verslaggever Jan Frensen over het nieuwe financiële systeem.

Stekker
In een tweede poging deden er in een voorfase vijf ontwikkelaars mee. Later in het traject waren dit er nog twee, maar uiteindelijk kwam er toch maar een reactie binnen. “Ik baal als een stekker”, zegt wethouder Oudendijk daarover. Toch is daar niet zoveel aan te doen. Bij een aanbesteding kan een gemeente niet kiezen wie er aan mee doet, en moet er een keuze gemaakt worden tussen de binnengekomen aanbiedingen, ook als dat er maar een is.

De gemeente Leiden voert de financiële diensten in opdracht van Zoeterwoude, Leiderdorp en Oegstgeest uit. Dat deze gemeenten nu ook mee moeten betalen aan het nieuwe softwarepakket leidt tot vraagtekens bij enkele raadsleden.

Softwarepakket
“Wij krijgen geen nieuwe dienstverlening”, vindt Tobias van der Hoeven (CDA). “Als Leiden een nieuw softwarepakket nodig heeft om die dienstverlening overeind te houden, snap ik niet dat wij daar extra voor moeten betalen.” Volgens de CDA’er zou de implementatie van een nieuw pakket best vanuit de risicogelden die aangehouden worden, betaald kunnen worden.

Volgens de wethouder is dat niet mogelijk. “We gaan inderdaad wat meer betalen, maar daar tegenover staat dat we de afgelopen jaren eigenlijk veel minder hebben betaald.”

Alle gemeenten moeten akkoord gaan met het nieuwe softwarepakket, voordat Leiden daadwerkelijk kosten gaat maken. Als die allemaal akkoord gaan, dan moet Oegstgeest ook mee. “Maar dan wordt het misschien tijd om met Leiden te onderhandelen over het niet betalen voor functies die we niet gebruiken”, aldus de wethouder.

 

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×