(Foto: Maarten Mulder)

Groene Ideecafé gaat maandag over oprichten van 'Leidse Voedselraad'

Het Groene Ideecafé staat komende maandagavond in het teken van het oprichten van een Leidse Voedselraad. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet, maar de initiatiefnemers willen nu doorpakken.

Die initiatiefnemers zijn in elk geval PvdD-raadslid Martine van Schaik, fractieassistent Eva Hartman van die partij en Siebrand van der Ploeg van de Stichting Leiden Oogst waar onder meer Stadstuinderij Het Zoete Land onder valt die afgelopen weekend het tienjarig bestaan vierde.

“We hebben een mooi programma samengesteld”, zegt Van Schaik over het Groene Ideecafé van maandag. “We hebben een voedselvisie gemaakt en Siebrand vertelt over voedselraden  in andere steden waar we van kunnen leren”, vertelt ze in het Sleutelstad-programma Nieuws071. “En er komt een bevlogen spreker. Patrick Deckers. Hij is voorzitter van Caring Doctors en heeft echt een goed verhaal over de transitie naar een planeetaardig voedselsysteem; voor mens, dier en natuur.”

Het Leidse gemeentebestuur reageert volgens Martine van Schaik veel te afwachtend als het gaat om voedselbeleid. “Dat is zo zonde. Ze lijken wel een beetje angstig. Een Leidse Voedselraad kan ze hopelijk over de drempel helpen om een Leids voedselbeleid te maken, want het is echt zonde om dit als beleidsterrein te laten liggen. Het heeft zoveel invloed op hoe mensen zich voelen. Op hoe gezondheid en gelukkig ze zijn.”

Van Schaik denkt dat het stadsbestuur teveel het idee heeft dat wat we eten iets van de mensen zelf is. “Maar de kosten voor de zorg zijn ook voor ons allemaal. Het is zo uit de hand gelopen. Dit gaat ons allemaal aan.” Dat denkt ook diëtist Eva Hartman. De fractieassistent van de PvdD Leiden vindt dat je inwoners best op weg kunt helpen. “Mensen een beetje sturen door een gezond aanbod te verzorgen.”

De Leidse Voedselraad moet daarbij gaan helpen. Het is de bedoeling dat het een platform wordt, waar iedereen makkelijk informatie kan vinden over  duurzaam geproduceerd en gezond voedsel. “Zo’n overzicht van wat er allemaal al is, ontbreekt nu eigenlijk. Terwijl er al best veel gebeurt”, zegt van der Ploeg. “Er zijn al moestuinen, boeren in de omgeving die goed bezig zijn. Al die initiatieven willen we bundelen en ondersteunen. Zo moeten ze makkelijker vindbaar worden voor mensen die anders en gezonder willen gaan eten. “Hopelijk wordt het een platform voor mensen die misschien nog niet zo bewust bezig zijn met duurzaam eten”, zegt Siebrand van der Ploeg. “Een platform voor mondige burgers, waarbij we ook de gemeente willen betrekken. En zorgverleners, winkels en horeca-ondernemers.” Van der Ploeg ziet ook een rol voor het onderwijs. “Leiden is een kennisstad, dus kijk ook naar de opleidingen. Het mboRijnland heeft bijvoorbeeld een koksopleiding.”

Wie het leuk en belangrijk vindt om mee te denken over het gezonder, duurzamer en eerlijker maken van ons voedselsysteem is meer dan welkom om maandagavond mee te praten tijdens het Groene Ideecafé. Naast sprekers is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan in een discussiepanel over de Leidse Voedselraad. De avond wordt afgesloten met een pubquiz.

Het Groene Ideecafé over het instellen van een Leidse Voedselraad wordt gehouden op maandag 16 september bij Scheltema Leiden in de Marktsteeg. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Het is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Nieuws071-presentator Maarten Mulder in gesprek met Martine van Schaik, Eva Hartman en Siebrand van der Ploeg over het oprichten van de Leidse voedselraad.

Nieuws071 is het dagelijkse actualiteitenprogramma van Sleutelstad. Het wordt van maandag tot en met vrijdag live uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur vanuit de studio aan de Middelstegracht in Leiden. Het programma is dan te horen en zien via www.sleutelstad.tv, maar ook te beluisteren via de playknop op deze website of een van de vele radio-app’s voor de mobiele telefoon. Het programma is na afloop terug te luisteren via www.sleutelstad.nl/uitzending-gemist. Het interview over het oprichten van een Leidse Voedselraad is ook terug te zien via onze website: sleutelstad.nl/video/nieuws071-informatieavond-over-leidse-voedselraad.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×