Pedel Erick van Zuijlen: "Een lekenpraatje is een mooi nieuw onderdeel bij een promotie". (Foto: Emile van Aelst)

Jip-en-janneke-uitleg voortaan verplicht bij Leidse promoties

Universiteit Leiden heeft bij het begin van het collegejaar het verplichte lekenpraatje bij promoties ingevoerd. Wetenschappers die streven naar een doctorstitel moeten hun proefschrift voortaan in heldere taal toelichten voor niet-ingewijden.

In tien minuten legt de promovendus in ‘jip-en-janneketaal’ uit waar het onderzoek over gaat, welke inzichten dat oplevert en waarom dat mogelijk interessant is voor de samenleving. Pas daarna begint de inhoudelijke en vaak behoorlijk technische verdediging voor de promotiecommissie.

Sinoloog Straton Papagianneas was als eerste aan de beurt. Hij schreef een proefschrift over de vergaande digitalisering van de rechtspraak in China. Chinese rechtbanken zijn ‘slimme rechtbanken’ geworden. Voor hun uitspraken gebruiken ze steeds meer big data en kunstmatige intelligentie, zo vertelde hij in zijn lekenpraatje. Met concrete voorbeelden legde Papagianneas uit hoe dat werkt. “Alle online informatie geeft de Chinese overheid nog meer grip op de burgers”, zo waarschuwde hij.

Oma
Pedel Erick van Zuijlen noemt het lekenpraatje een mooi nieuw onderdeel. “Familie en vrienden zijn altijd trots op hun promovendus. Maar we horen wel geregeld, bijvoorbeeld van een oma, dat ze niets van de inhoud begrepen.” Daarom was hij meteen enthousiast toen promovendus Lucia Grijpink vorig jaar in universiteitsblad Mare pleitte voor invoering van een verplicht lekenpraatje.

Leiden Link in Bio Onderwijs Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×