De klus begon voor de aannemer met pech. Een van de werkboten zonk. (Foto's: Chris de Waard)

Gemeente begonnen met reconstructie walkant Schelpenkade

De rechtbank in Den Haag heeft de bezwaren die een groep bewoners van de Schelpenkade en het Waterambacht Leiden hebben tegen de manier waarop de gemeente Leiden de kadeconstructie van hun straat wil herstellen van tafel geveegd.

De bezwaarmakers hadden via een kort geding een voorlopige voorziening aangevraagd om te voorkomen dat de gemeente met de werkzaamheden zou beginnen, voordat duidelijk is wie er gelijk heeft. De rechter gaat echter mee in het verweer van de gemeente dat het herstel geen uitstel meer vergt. “De kade verkeert in dermate kritieke toestand dat de constructieve veiligheid van de kade zelf en de monumentale en karakteristieke panden in het geding is”, zo oordeelde de gemeente bij het verlenen van de vergunning. De rechter volgt dat dus.

Door de gekozen aanpak van de gemeente wordt het water van de Vliet over een lengte van zo’n 220 meter met negentig centimeter versmald, doordat er een nieuwe kademuur wordt geplaatst voor de bestaande. De Schelpenkade zelf wordt daardoor breder. Omdat zowel het water als de kade horen tot beschermd stadsgezicht gelden normaal gesproken strenge regels als er sprake is van aantasting van de cultuurhistorische waarden. Daarvan is hier sprake, erkent ook de gemeente Leiden. Die ziet alleen geen alternatief voor het vergunde plan.

Bezweken
Om aan te geven hoe slecht de staat van de kadeconstructie is, beargumenteert de gemeente dat delen van de kade reeds zijn bezweken. Die gaten zijn opgevuld, maar de gemeente is ervan overtuigd dat het op korte termijn zal leiden tot het bezwijken van grotere delen van de kademuur. De gemeente vreest in dat geval voor onomkeerbare schade aan de woningen is zou dan aansprakelijk zijn voor die schade. Leiden baseert zich daarbij op een deskundigenrapport uit juni van dit jaar. Daarin staat dat het herstel binnen drie maanden moet beginnen. Die periode is nu voorbij.

Ligplaatsen
Inmiddels is de gemeente deze week inderdaad begonnen met de werkzaamheden. Die klus begon voor de aannemer met pech. Een van de werkboten zonk. Inmiddels is de gezonken dekschuit geborgen en zijn de landmeters bezig met alles in kaart te brengen. Ook zijn de eerste damwanden de bodem ingeduwd. Zo lang de werkzaamheden duren is het water afgesloten voor doorgaand vaarverkeer. In de nieuwe situatie is voor vier ligplaatsen geen ruimte meer, omdat de doorvaarbaarheid van de Vliet dan in het gedrang komt. De gemeente moet vier alternatieve ligplaatsen aanwijzen.

 

 

Advertentie

Leiden Reconstructie kademuur Schelpenkade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×