(Foto: Eelkje Colmjon)

Jaarlijkse Kunstroute is een van de populairste culturele evenementen in Leiden

Al dertig jaar kan de Kunstroute op veel belangstelling rekenen. De jaarlijkse route langs een groot aantal kunstateliers blijft onverminderd populair, bij zowel bezoekers als kunstenaars. Aanstaand weekend, 21 en 22 september, openen 165 kunstenaars tussen 11.00 en 17.00 uur hun ateliers voor geïnteresseerd publiek.

Resi van der Ploeg, organisator van de Kunstroute, vermoedt dat het succes van de Kunstroute mede samenhangt met de compactheid van de stad, waarbij alle locaties makkelijk lopend of op de fiets te bezoeken zijn. Maar ook het laagdrempelige karakter van het evenement speelt volgens haar een rol. Van der Ploeg weet dat veel mensen moeite hebben om een galerie binnen te lopen, omdat ze niet weten hoe het werkt en het gevoel hebben dat ze iets moeten kopen. De Kunstroute kent volgens haar die drempel niet.

Gelimiteerd
De organisatie heeft sinds 2013 het aantal deelnemers op 165 gelimiteerd. Van der Ploeg: “Er willen altijd meer kunstenaars deelnemen dan de 165 dat als maximumaantal is vastgesteld. Maar met nog meer deelnemers wordt het onoverzichtelijk en weten de bezoekers niet meer waar ze moeten beginnen. We bieden 125 individuele professionele kunstenaars een plek in de route. Daarnaast is er voor veertig niet-individuele kunstenaars ruimte, je moet dan denken aan collectieven, galeries of een kunstklas onder leiding van een professionele docent.”

Persoonlijke gesprekken
Een van de deelnemende kunstenaars is Tineke Jacobs, zij nam dertig jaar geleden al deel aan de eerste Kunstroute en heeft sinds die tijd vrijwel ieder jaar haar atelier opengesteld. Jacobs: “Ik vind het heel prettig om er ieder jaar bij te zijn. Met de mensen die mijn atelier bezoeken heb ik soms heel wonderlijke en persoonlijke gesprekken, bijvoorbeeld over de zin van het leven. Mijn kunstwerken, die vaak de natuur als onderwerp hebben, vormen daar blijkbaar aanleiding voor. Voor mij is dat, denk ik, ook een bevestiging voor de lijn van mijn werk.”

Kasteeltje
Ook bij deze 31e editie van de Kunstroute ontbreken de bekende locaties zoals Haagweg 4 en de Kaasmarktschool niet. Maar volgens Van der Ploeg zijn ook de locaties aan de noordrand van de binnenstad langs de Langegracht, zoals Nieuwe Energie, EST Art Hub, Leids deken en de Makerscentrale de moeite van het bezoeken waard. In zonder meer het mooiste pand is ‘Yellow’ gevestigd. Deze nieuwe galerie is te vinden op de benedenverdieping van de villa ‘Ons Eiland’, beter bekend als ‘Het Kasteeltje’, op de hoek van de Rijn en Schiekade en de Jan van Goyenkade.

Resi van der Ploeg en Tineke Jacobs vertellen in Cultuur071 over Kunstroute.

Cultuur071 is het cultuurprogramma van Sleutelstad. Het wordt wekelijks op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur live uitgezonden vanuit de studio aan de Middelstegracht in Leiden en is dan te horen en zien via www.sleutelstad.tv. Het programma is na afloop terug te luisteren via www.sleutelstad.nl/uitzending-gemist.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×