Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Lakenhal zijn donderdag de festiviteiten rond 450 jaar Leidens Ontzet officieel afgetrapt. (Foto's: Emile van Aelst, Video: Jan Frensen)

Tentoonstelling Leidens Ontzet en 3 oktoberseizoen officieel geopend

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Lakenhal zijn donderdag de festiviteiten rond 450 jaar Leidens Ontzet officieel afgetrapt. Ook kregen de circa tweehonderd bezoekers een sneakpeek van de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’ in het museum.

“Ik denk het wel”, zegt Rik Kamps (voorzitter 3 October Vereeniging) op de vraag of de festiviteiten van dit jaar de grootste 3 oktoberviering ooit zijn. Maar met zo’n lange geschiedenis weet je het nooit zeker natuurlijk. Zeker is dat er flink uitgepakt wordt voor het jubileum met onder meer een boek, een krant, een musical, een documentaire, een fietsroute en dus een tentoonstelling in De Lakenhal.

Waardevol
“Het is niet alleen ons feestje, maar echt het feestje van de stad”, benadrukt de voorzitter woensdag meermaals. “En daarom vind ik het zo ongelooflijk waardevol en bijzonder dat er zoveel mensen uit de stad meedoen, op welke wijze dan ook.”

En niet alleen de stad, ook de regio wordt dit jaar meer bij de 3 oktobervieringen betrokken. “Ook onze ommelanden hebben heel veel geleden onder het bevrijden van Leiden, en die hebben er tegelijkertijd niet zoveel baat bij gehad”, aldus Kamps. De organisatie probeert daarom een balans te vinden tussen niet enkel vieren, maar ook herdenken. Daarbij wordt het leed binnen de grenzen van Leiden, maar dus ook meer dan voorheen de regio, herdacht.

Processie
Na afloop van de bijeenkomst in De Lakenhal trokken de aanwezigen in processie richting Annie’s, alwaar de Geuzenintocht plaatsvond. De tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’ opent zaterdag 21 september de deuren.

De festiviteiten rondom 3 oktober worden uitgezonden door Sleutelstad en RTV Katwijk.

Volledige openingsbijeenkomst 450 jaar 3 oktober en tentoonstelling Lakenhal.

Vanuit de Lakenhal liepen de aanwezigen in processie door naar Annie’s, waar de Geuzenintocht plaatsvond.

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×