(Foto: Chris de Waard)

LFC blijft voetballen, maar niet meer in Leiden

De Leidsche Football Club (LFC) speelt niet langer in Leiden. De club heeft vorige week het complex aan de Boshuizerkade ontruimd. Eerder vocht het bestuur van LFC de eis tot ontruiming nog aan bij de rechter, maar die oordeelde in het voordeel van de gemeente Leiden, nadat die de huur had opgezegd wegens betalingsachterstanden.

“LFC neemt daarbij mee wat hun eigendom is en laat de locatie netjes en schoon achter”, schrijft sportwethouder Fleur Spijker in een brief aan de gemeenteraad. Die had gevraagd om een goede afwikkeling met LFC, vooral om de jeugdleden niet de dupe te laten worden van de problemen. “De sleutels zijn inmiddels bij de gemeente ingeleverd, waarna de sloten zijn vervangen”, schrijft Spijker. LFC blijft volgens de brief van de wethouder nog wel verantwoordelijk voor het aflossen van de bestaande schuld.

LFC blijft als vereniging bestaan en speelt de wedstrijden voor de senioren voortaan op een locatie buiten Leiden. Vooralsnog is dat bij het Haagse VCS op sportpark Escamp I. De clubs sluiten niet uit dat ze op termijn samengaan.

Jeugdleden
Voor de jeugdspelers van LFC wordt een andere oplossing gezocht. De gemeente wil die graag voor het Leidse voetbal behouden en hoopt dat zoveel mogelijk spelers bij een andere club terecht kunnen. LFC heeft aan het eind van het afgelopen seizoen 2023-2024 aan ongeveer tien jeugdleden overschrijving naar een andere club verleend. Deze leden gingen naar UVS, DoCoS en Roodenburg.

Contributie-achterstand
Spijker: “Er zijn meer jeugdleden die overschrijving willen naar een andere club. Omdat zij nog een contributie achterstand hebben bij LFC, en soms zelfs nog bij voorganger FC Boshuizen, geeft LFC hen geen overschrijving tot die achterstand is voldaan.” Als jeugdleden elders willen spelen, is het nodig dat er overschrijving verleend wordt aan de speler die een club wil verlaten. De club waar een speler wil vertrekken, geeft dan akkoord. Dit akkoord wordt verleend als er geen contributie-achterstand is.

Bij LFC staan officieel nog vijftig jeugdleden geregistreerd, maar die lijst is ook volgens LFC zelf niet up-to-date. Het gaat om 6 meisjes en 44 jongens. “Aangezien LFC op dit moment geen jeugdteams heeft ingeschreven voor de competities, hebben wij met het bestuur afgesproken dat zij deze week een mail versturen aan alle jeugdleden die nog bij LFC geregistreerd zijn als lid. Hierin verwijzen zij naar de mogelijkheden om bij andere clubs in de buurt te gaan voetballen.”

Privacy
De KNVB zegt geen actieve rol te kunnen en willen spelen om de leden onder te brengen bij andere clubs. Argumenten zijn privacy en het het feit dat LFC blijft bestaan. “Hierdoor kunnen wij helaas niet zelf de leden benaderen.”

Toekomst sportpark
Over het toekomstige gebruik van het sportpark aan de Boshuizerkade schrijft Spijker nog dat het een open wijksportpark blijft. “Wijkbewoners en in het bijzonder jeugd kunnen gebruik blijven maken van de sportaccommodatie.” In het SportAccomodatiePlan waar de gemeente aan werkt schetst het college de mogelijkheden voor de toekomstige invulling van het gebruik van de velden en gebouwen op sportpark Boshuizerkade. Die plannen worden over enkele weken naar de gemeenteraad gestuurd.

 

Advertentie

Leiden Sport SAP 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×