(Foto's: Chris de Waard)

Nieuwe fonteinen gaan op 3 oktober aan

Het waterkunstwerk dat de Leidse kunstenaar Casper Faassen heeft ontworpen ter ere van de 450-jarige viering van 3 October, is klaar. Faassen maakte het in opdracht van de 3 October Vereeniging die het cadeau doet aan de stad. Volgens de 3 October Vereeniging laat het kunstwerk openheid zien en de wil van Leiden om een inclusieve stad te zijn waar iedereen zich welkom kan voelen.

Het werk is gebaseerd op het drieluik ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden uit 1527 dat in Museum De Lakenhal is te bewonderen. Het zijn twee fonteinen die in het water van de Rijnsburgersingel staan, tegenover het bevrijdingsmonument bij Molen de Valk. Het kunstwerk is in de plaats gekomen van de oude fontein met de gele vierkante drijvers die decennialang in de Rijnsburgersingel stond.

Dinsdag is het kunstwerk in elkaar gezet en aangesloten. “Maar pas op 3 oktober gaan we het echt onthullen en laten we het water stromen”, vertelt Faassen, terwijl hij vanaf de kant toezicht houdt op de werkzaamheden. Zijn kunstwerk bestaat uit twee zijpanelen, net zoals in het drieluik. Alleen is hier in het midden leegte. “Tussen de panelen of vleugels en ín de vleugels stroomt water“, vertelde Faassens manager Eva Schreuder eerder aan Sleutelstad.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×