Roomburg krijgt een eigen blaashal, net als eerder bijvoorbeeld LOHC in Oegstgeest ook al kreeg. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente stelt drie ton beschikbaar voor blaashal zaalhockey

De gemeente Leiden stelt 300.000 euro subsidie beschikbaar als bijdrage aan een blaashal voor de Leidse Hockey Club Roomburg. De club wil al langer zo’n opblaashal aanschaffen om in de wintermaanden zaalhockey te kunnen spelen.

In verband met fors gestegen prijzen krijgt LHC Roomburg de business case voor de aanschaf niet sluitend. De kosten voor aanschaf van de blaashal, de sportvloeren en alle bijkomende kosten, zoals hockeymaterialen en leges zijn begroot op circa 1.050.000 euro. De club krijgt via een rijksregeling ruim 200.000 euro financiering te verkrijgen en een bedrag van 550.000 euro financiert de club volledig uit eigen zak. Daarvoor wordt onder meer crowdfunding ingezet. Voor de resterende drie ton heeft de vereniging een eenmalige subsidie aangevraagd bij de gemeente Leiden.

Jeugdleden
Sportwethouder Fleur Spijker staat positief tegenover het verzoek van de hockeyclub. “Met het toekennen van deze subsidie zorgen we ervoor dat de businesscase volledig dekkend is.  Hiermee stellen we de vereniging in staat om een blaashal aan te schaffen en daarmee veel hockeyende Leidenaars, waaronder 850 jeugdleden, ook in de wintermaanden aan het sporten te houden, geheel in lijn met onze ambities op het gebied van sport en gezondheid.”

Boshuizerkade
LHC Roomburg wordt zelf eigenaar van de blaashal en daarmee ook verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud ervan. De gemeente maakt verder afspraken met de vereniging over het gebruik van een sportveld waarop de blaashal wordt geplaatst. Het is de bedoeling dat die in elk geval komend winterseizoen op het voormalige hoofdveld van LFC komt. Die club heeft het sportpark aan de Boshuizerkade vorige week definitief verlaten.

Later wil Roomburg de blaashal liever op het eigen terrein in het Roomburgerpark plaatsen, maar dat lukt nu nog niet vanwege een aantal technische uitdagingen. Het plaatsen van een blaashal op en rond een waterveld is bijvoorbeeld nog niet eerder gedaan en de leverancier heeft meer tijd nodig om te onderzoeken wat ervoor nodig is om het mogelijk te maken.

Zaalseizoen
Hockey wordt ongeveer twee derde van het seizoen gespeeld als veldhockey en een derde van het seizoen als zaalhockey. Er is veel behoefte aan ruimte voor zaalhockey, maar dus slechts een beperkte periode per jaar. Het gaat daarbij om het zaalseizoen dat van 1 december tot 1 maart loopt. Juist in de wintermaanden is de bezetting van gemeentelijke sporthallen het hoogst. Dit komt doordat traditionele veldsporten steeds vaker ook ‘naar binnen gaan’. Dat geldt naast hockey bijvoorbeeld ook voor handbal en korfbal.

Medegebruik
Afgelopen zaalseizoen heeft Roomburg eenmalig gebruik kunnen maken van de Vijf Meihal om in de winterperiode te trainen. “Hierdoor is aanzienlijk meer getraind en veelal op één vaste locatie. De feedback van alle teams over het afgelopen zaalseizoen was positiever dan daarvoor en het enthousiasme groter. De prestaties waren ook beter”, meldt Spijker.  “Zaalhockey draagt zo bij aan de technische en tactische vaardigheden en daarmee ook aan de ontwikkeling en prestaties op het veld. Met een eigen blaashal kunnen alle jeugdleden op één vaste locatie en op fietsafstand zaalhockeyen.” De gemeente kijkt samen met LHC Roomburg naar mogelijkheden voor medegebruik van de hal door andere verenigingen.

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×