De Hooglandse Kerk zat weer bomvol tijdens de openbare repetitie van de koraalzang. (Foto's: Emile van Alest)

Nieuwe bundel, nieuwe liederen, hetzelfde enthousiasme bij oefenen koraalzang

Voor veel mensen een hoogtepunt tijdens Leidens Ontzet: de koraalzang in het Van der Werfpark. Woensdagavond kwamen er zo’n 1100 mensen naar de openbare repetitie in de Hooglandse Kerk. En in dit jubileum jaar met een primeur: de nieuwe koraalbundel werd in gebruik genomen.

Naast geliefde nummers als Lof zij de helden, Leiden stad van mijn hart en Berg op Zoom, werd ook een aantal nieuwe nummers ingestudeerd. Waaronder het bekende minikoraal-lied Pieter van der Werf dat meteen uit volle borst werd meegezongen. Het andere nieuwe nummer was Leidens Ontzet.

Zowel de bekende liederen als de nieuwe aanwinsten werden onder begeleiding van dirigent Wim de Ru zorgvuldig doorgenomen. De meeste aanwezigen konden de vernieuwing wel waarderen, al klonken er ook geluiden dat sommige liederen toch meer bij het minikoraal thuishoren.

De viering van 450 jaar 3 October was een mooie aanleiding om een nieuwe koraalbundel samen te stellen, maar ook simpelweg noodzakelijk. De oude bundel was namelijk op, zo werd verteld bij aanvang van de repetitie. Liederen die nooit werden gezongen, hebben nu plaatsgemaakt voor nieuw klassiekers als Pieter van der Werf en La La La Leiden. Die laatste wordt overigens nog niet dit jaar gezongen tijdens het koraal.

Reanne van Kleef maakte een reportage van de repetitie en sprak onder andere met Wim de Ru en bezoekers.

Ter ere van 450 jaar 3 October werd ook de repetitie met extra onderdelen aangekleed. Zo zong Emma Brown een van de nieuwe liederen over Magdalena Moons. Ook werd het jaarlijkse gedicht niet door één, maar twee stadsdichters voorgedragen. De huidige stadsdichter Zoë van de Kerkhof stond samen met voormalig stadsdichter Marianne van Velzen op het podium. Samen droegen zij een gedicht voor over vroeger en nu.

Reanne van Kleef sprak met stadsdichters Zoë van de Kerkhof en Marianne van Velzen over hun gedicht.

Advertentie

Leiden Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×