Begin augustus werden diverse auto's bij station De Vink in brand gestoken. (Foto: Regio15)

Voorschoten gaat nog geen camera's bij stations plaatsen

Bij station Voorschoten was het in mei van dit jaar een paar keer raak. Tot twee keer toe werden auto’s vernield. In augustus werden bij station De Vink auto’s, een scooter en een fiets in brand gestoken. Zowel de PvdA als de VVD riepen het gemeentebestuur vervolgens op om cameratoezicht bij de stations in te voeren. Maar zover komt het nu in elk geval nog niet. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van beide partijen.

Volgens de gemeentewet mogen camera’s alleen ingezet worden als er sprake is van regelmatig onveilige situaties, waarbij eerdere maatregelen niet het gewenste effect hebben. Reden daarvoor is dat cameratoezicht inbreuk kan maken op de privacy van een grote groep gebruikers van de openbare ruimte. In overleg met ProRail, als eigenaar van het station, de Nederlandse Spoorwegen als eigenaar van het gebied en de politie, is vastgesteld dat het hier om incidenten gaan. “Weliswaar met grote materiele gevolgen en met impact op de woonomgeving, gaat maar er is nu geen concrete aanleiding voor cameratoezicht”, aldus het college.

Overigens zijn de Voorschotense stations geen uitzondering, in heel Nederland worden meer incidenten geconstateerd. Oorzaak is vaak de gunstige ligging ten opzichte van uitvalswegen naar snelwegen, waardoor bijvoorbeeld mobiele bendes auto’s op bestelling van waardevolle onderdelen ontdoen en dan snel weer zijn verdwenen.

De controles rondom de beide gebieden zijn inmiddels wel geïntensiveerd. Bij De Vink wordt nauw samengewerkt met buurgemeente Leiden. Politie en handhavers surveilleren regelmatig op verschillende momenten van de dag, waarbij politie team Leiden Zuid zowel het deelgebied Leiden als Voorschoten voor haar rekening neemt. Verder loopt er een politieonderzoek naar de brandstichtingen en wordt inwoners wordt gevraagd om verdachte situaties direct te melden via 112 en eventuele foto’s en filmpjes aan de politie te overhandigen.

Het college wijst in haar beantwoording ook op het personeelstekort dat ook de politie parten speelt. Dat heeft gevolgen voor het verzorgingsgebied van het team Leiden Zuid, waar naast Voorschoten ook Zoeterwoude en een deel van Leiden onder valt. Met man en macht wordt gewerkt aan de incidenten en dat leverde positieve resultaten op. Zo zijn er verdachten van woninginbraken en fietsdiefstallen aangehouden, en recentelijk was er de aanhouding van een verdachte voor het stelen van de autodeuren bij station Voorschoten.

Mocht de situatie verergeren dan kan burgemeester Stemerdink alsnog overgaan tot cameratoezicht. “Maar laten we ons gelukkig prijzen dat een dergelijke ingrijpende maatregel op dit moment niet nodig is”, zo schrijft het college in haar antwoord.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×