Leiden komt de komende jaren tientallen miljoenen tekort voor onderwijshuisvesting, waardoor niet alles op tijd kan. (Foto: Chris de Waard)

Zorgen bij Leidse onderwijswethouder om bezuinigingen van kabinet

De bezuinigingen op het onderwijs die het kabinet wil doorvoeren, hebben ook zijn weerslag in Leiden. “Door de korting via het Gemeentefonds, hebben we als gemeente straks gewoon minder geld”, zegt de Leidse onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi. “Dat moeten we echt serieuze keuzes gaan maken.”

Zo ver is het nu nog niet. Bestaande regelingen lopen nog enkele jaren door, maar vanaf 2027 verwacht Jermoumi wel degelijk problemen. “We krijgen nu al te weinig geld van het Rijk voor onderwijshuisvesting en als dat zo blijft, kunnen we gewoon niet doen wat nodig is op het gebied van het opknappen of vervangen van schoolgebouwen.”

De Leidse onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi maakt zich zorgen over de bezuinigingen op onderwijs die het kabinet heeft aangekondigd.

Alternatieven
Een ander punt waar Jermoumi zich zorgen over maakt is het afschaffen van de maatschappelijke diensttijd. “We doen nu bijvoorbeeld hele mooie projecten met Studio Moio en de Skills School aan de Boshuizerkade. Die worden deels uit dat budget bekostigd. Ik maak me zorgen om hoe we dat in stand kunnen houden.” Bij de projecten zijn leerlingen betrokken die voortijdig met school zijn gestopt, omdat ze niet in het onderwijssysteem passen, problemen hebben met mentaal welzijn of vanuit huis minder ondersteuning krijgen. “We moeten hen wel goede alternatieven blijven bieden.”

Een positief punt heeft Jermoumi ook gevonden in de kabinetsplannen. “Ik ben wel blij met structureel voortzetten van de schoolmaaltijden. Ook in Leiden hebben we een aantal scholen dat daar gebruik van maakt. Het is belangrijk dat  kinderen niet met een lege maag aan de schooldag beginnen.”

 

Advertentie

Leiden Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×