Kamerkoor Con Passione. (Foto: PR)

Con Passione brengt programma vol koninklijke muziek

Of het nu om een kroning gaat, een overwinning of een begrafenis, koningen hebben componisten door de eeuwen heen altijd de kans gegeven om muzikaal groots uit te pakken. Dat is te horen op 5 en 6 oktober, wanneer kamerkoor Con Passione samen met een muzikaal ensemble hun nieuwe programma ‘Muziek voor koningen en kroningen’ laat horen. Ze combineren daarin Engelse klassieke muziek van Henry Purcell uit de 17e eeuw, met die van John Tavener die pas elf jaar geleden overleed.

“We zingen de muziek die Purcell in 1685 schreef voor de kroning van James II van Engeland, en je hoort duidelijk dat ze denken: deze koning gaat de hele wereld bestormen. We worden een wereldmacht.” Vertelt zanger Bart Schmitz bij Cultuur071. “Het is religieuze muziek voor het leven, niet voor verstilling. Maar we zingen ook Tavener, een hele andere componist, maar die wel ontzettend goed bij Purcell past.”

Anton de Gruyl: “De muziek Purcell is heel gevarieerd, die van Taverner zit juist vol lange lijnen. Maar als je in die sfeer komt, dan krijg je daar net zo veel kippenvel van als van Purcell.” Niet voor niets werd ‘The Lamp’ van Tavener sfeervol gebruikt in de film La Grande Bellezza.

Ook deze filmmuziek staat op het gevarieerde programma, dat kamerkoor Con Passione onder leiding van dirigent Gilles Michels samen met een instrumentaal ensemble tweemaal uitvoert: op 5 oktober 2024 om 20.15 in de Lokhortskerk, en op 6 oktober om 15.00 uur De Spreng in Oude Wetering.

Interview bij Cultuur071 met Anton de Gruyl en Bart Schmitz van Kamerkoor Con Passione, over hun concerten: Muziek voor koningen en kroningen, met muziek van Henry Purcell en John Tavener.

Advertentie

Cultuur Leiden Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×