(Foto: 3 October Vereeniging)

De Grote Optocht dit jaar grootser, historischer en als het goed is zonder gaten

Vast onderdeel van het Leidens Ontzet is natuurlijk de Grote Optocht, ’s middags op 3 oktober. In het kader van de 450e verjaardag wordt die dit jaar extra groot. Ook is er aandacht voor duurzaamheid, en moet gps-technologie de traditionele gaten in de parade gaan voorkomen.

Marieke de Kok zet zich al een aantal jaar in voor de Commissie Optocht en Taptoe. Ze vindt de optocht het mooiste onderdeel van het ontzet: “Drie oktober heeft voor ieder wat wils, maar als er nou één onderdeel is waar iedereen naar toe kan, jong en oud, of wat voor achtergrond je ook hebt, is het de optocht.”

Marieke de Kok van de commissie Optocht en Taptoe vertelt in Nieuws071 over de Grote Optocht van dit jaar.

In het kader van 450 jaar 3 oktober is ook de optocht dit jaar groter. “De optocht is dit jaar een XXL-versie”, vertelt De Kok. “Hij wordt langer, er zijn meer vrijwilligers bij betrokken en ook meer grote acts. Het historisch gedeelte van de optocht is dit jaar ook extra groot. Achter de paarden en koetsen wordt het ontzet nagespeeld. We werken hiervoor samen met de 1 april-vereniging van Brielle.”

Ook het thema ‘Leidse streken’ komt terug. “Niet alleen Leiden heeft geleden, maar ook de dorpen daar omheen. Dat gaan we terugzien. Hoe de ommelanden en Leiden samenwerken, komt ook op een humoristische manier terug.” Verder zullen maatschappelijke partners als de Leidse universiteit, Naturalis en de Lakenhal meedoen.

Met gps-technologie gaat de commissie proberen de traditionele gaten in de optocht tot een minimum te beperken. “Met die gps-trackers kan je precies zien waar alle praalwagens zich bevinden. Zo kunnen we anticiperen op eventuele gaten”, legt De Kok uit. Tot slot heeft de commissie stappen gezet op het gebied van duurzaamheid: aggregaten zijn vervangen door milieuvriendelijkere accu-packs.

Live op tv
De optocht is op 3 oktober vanaf ongeveer 14.00 uur live te volgen via RTV Katwijk, op Sleutelstad.tv en ook via het Youtube-kanaal van Sleutelstad.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×