Voorschoten heeft een nieuw minimabeleid. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Voorschotense oppositie twijfelt aan betaalbaarheid minimabeleid

Het nieuwe minimabeleid ‘Iedereen telt mee’ is donderdagavond in de gemeenteraad aangenomen. Een mooi stuk, vonden de raadsleden die deze kwaliteitsimpuls toejuichen waarbij meer mensen in de doelgroep worden bereikt. Maar er zijn grote zorgen over de haalbaarheid want een bijpassende financiering is er niet. Sterker, het zou zo maar kunnen dat sommige gezinnen er zelfs op achteruit gaan.

Voorschoten kent 920 huishoudens in een kwetsbare financiële positie (130% van het sociaal minimum). Er zijn genoeg financiële regelingen voor hen maar die zijn erg lastig te vinden. Dat bleek ook uit een onderzoek door de Rekenkamercommissie. Doordat het minimabeleid samen met Wassenaar en Leidschendam-Voorburg wordt uitgevoerd, moeten de aanvragen via de website van de gemeente Leidschendam-Voorburg worden ingediend. “En dat is lang niet voor iedereen duidelijk”, zei wethouder Paul de Bruijn. “We zijn bezig om dat via onze eigen gemeentelijke website te realiseren.”

Samenvoegingen
Verder worden verschillende regelingen samengevoegd waarvoor maar één keer een aanvraag hoeft te worden ingediend. Ook worden regelingen uitgebreid die voorheen alleen voor kinderen beschikbaar waren zoals voor sport, cultuur en digitale middelen. Nu mogen ook volwassenen een bijdrage aanvragen.

Overleg
Tenslotte komt er een tweejaarlijks overleg met maatschappelijke partners als onder andere Stichting Leergeld, bibliotheek, Voorschoten Voor Elkaar. “Om ervoor te zorgen dat ook zij elkaar kunnen vinden want dat was in het verleden nog wel eens lastig. Het zijn vaak organisaties die met vrijwilligers werken en als er nieuwe mensen komen, is niet altijd duidelijk waar zij terecht kunnen.”

Wethouder Paul de Bruijn over het nieuwe minimabeleid

Financiën
Maar het ging de raadsleden vooral om de financiën. De kosten worden op dit moment geraamd op ruim vier ton. Daarin zitten niet de kosten voor de vergoedingen van de gemeentepolis waar ook nog eens zo’n drie ton voor beschikbaar is. Huishoudens die een dergelijke ziektekostenpolis hebben kunnen hiervoor een bijdrage aanvragen.

Kinderen de dupe
“Er moet gewoon meer geld komen”, zei Paul ’t Lam van GroenLinks. “Nu kan het gebeuren dat een minimagezin er € 1000,- op achteruit gaat. Vooral kinderen worden hiervan de dupe!” Hij stond hier niet alleen in, ook D66, SP en PvdA pleitten voor compensatie van deze groep. Een motie die door deze partijen werd ingediend, werd gesteund door coalitiepartijen CDA en Voorschoten Lokaal. Alleen VVD stemde tegen.

Chronisch zieken en gehandicapten
Ook het voorstel van het college over het afschaffen van de regeling voor chronisch zieken en gehandicapten werd door een meerderheid van de raad weggestemd. Alleen CDA en VVD waren voor afschaffing.

Extra geld
Erik Maassen van de SP stelde voor om € 70.000,- extra voor het minimabeleid ter beschikking te stellen. “We hebben regelmatig geld over op de begroting, ook dit jaar. Dat moet toch kunnen!” Wethouder De Bruijn kon daar niet in meegaan. Hij wees op het ravijnjaar 2026 waarin Voorschoten minder geld krijg van de overheid. Er komen flinke bezuinigingen aan. “Ik heb van de raad een budget voor dit beleid gekregen en daar moet ik het mee doen. Als u meer geld beschikbaar wil stellen, hoor ik dat graag bij de behandeling van de begroting in november.”

Consulent Werk en Inkomen
Een opvallend voorstel van D66-er Patty Wijnen, haalde het wel. Wijnen wil dat er enkele dagdelen per week een consulent vanuit Leidschendam-Voorburg in Voorschoten komt werken. “Zodat onze inwoners niet zo ver hoeven te reizen. Met de huidige digitale mogelijkheden moet dat toch kunnen?” Ook hier waarschuwde de wethouder voor financiële consequenties. Uiteindelijk kwam de raad overeen dat het college in ieder geval probeert afspraken hierover te maken. De motie werd aangenomen, alleen VVD stemde tegen.

Fiasco
“Met hetzelfde geld meer mensen helpen, dat kan niet. Ik ben zeer teleurgesteld”, zei PvdA voorman Arnold Posthuma. “Kijk alleen al naar de computerregeling. Die was eerst alleen voor kinderen, nu ook voor volwassenen. Dat leidt tot een fiasco.”

PvdA fractievoorzitter Arnold Posthuma in gesprek met Marjolein Altena

Ook hij erkent dat de gemeente in financieel zwaar weer komt te zitten als straks het ravijnjaar aanbreekt. “Er komen flinke bezuinigingen aan ja, maar dat je zo gaat knijpen bij mensen die het al zo moeilijk hebben, vind ik onbegrijpelijk. Er zijn ook andere oplossingen mogelijk, maar daar wordt niet naar gekeken.”

Posthuma kondigt aan dat de progressieve coalitie, PvdA, SP, GroenLinks en D66, bij de behandeling van de begroting in november met voorstellen. “We gaan niet stilzitten en hopen dit beleid nog een andere kant op te kunnen sturen!” Wordt vervolgd.

Uiteindelijk werd het nieuwe beleid met een meerderheid aangenomen. Alleen GroenLinks, PvdA en SP stemden tegen.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×