ZZ Leiden wint van Leuven Bears in laatste seconde. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden pakt zege op Leuven Bears in laatste seconde

Iets meer dan een tel stond er op de klok toen Zorg en Zekerheid Leiden nog een keer mocht ingooien. De stand was 75-77 in het voordeel van Leuven Bears. Topscoorder Aaron Cook werd gevonden en hij maakte de driepunter in de buzzer. ZZ Leiden heeft de eerste winst in eigen hal in de competitie binnen.

Vooraf wist het team van coach Doug Spradley al dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden tegen het Belgische team. Maar Lucas Kruithof zei na de wedstrijd dat hij er altijd in was blijven geloven. Zelf moest Kruithof halverwege het laatste kwart met vijf persoonlijke fouten naar de kant. “Dat was niet zo slim. Maar ik wist dat de andere spelers het zouden kunnen. Al moet je met nog maar één seconde, wel wat geluk hebben.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg en speler Lucas Kruithof.

Voorzitter Marcel Verburg was erg blij met de zwaarbevochten overwinning. “Dit zijn wedstrijden waar mensen voor komen. Het eerste kwart was niet zo best, daarna vocht het team zich terug. En het publiek ging er ook helemaal achter staan. Maar we gaven die elf punten voorsprong ook heel snel weer weg.” En zo werd het toch weer erg spannend. “Ik denk dat ze in Leuven de beelden nog wel eens terug gaan kijken. Ik snapte niet dat ze Cook helemaal vrij lieten staan. Het was duidelijk dat hij zou worden aangespeeld. Cook maakte 29 punten in totaal.”

Op stoom
Het eerste kwart was voor Leuven. De Belgen scoorden veel gemakkelijker dan de Leidse spelers. Eind van het kwart was het 13-19. In de loop van het tweede kwart kwam ZZ Leiden op stoom. De achterstand wordt verkleind naar één punt onder meer dankzij een mooie combinatie van Brad Greene en Kruithof. Vervolgens gaat de stand gelijk op. Dan staat Leiden met voor en dan Leuven weer. Uiteindelijk krijgt Leiden wat meer de overhand. Ruststand is 42-35.

Leiden begint niet goed aan de tweede helft. Kruithof krijgt binnen twee minuten persoonlijke fout 3 en 4 aan zijn broek. Hij komt daarmee in de gevarenzone en wordt meteen gewisseld. De gemoederen raken een beetje verhit door beslissingen van het scheidsrechterstrio. Als er nog drie minuten te spelen zijn in het derde kwart laat het scorebord het afweten. De wedstrijd wordt even stilgelegd om de storing te verhelpen.

Vijf
ZZ Leiden was inmiddels uitgelopen naar 56-45, maar de Leidse ploeg kan de onverwachte pauze minder goed verwerken dan de bezoekers. Aan het einde van het derde kwart is de voorsprong geslonken naar vijf punten 58-53. Daarna blijven de ploegen bij elkaar in de buurt. In het vierde kwart komt Kruithof wel terug in het veld, maar loopt vervolgens tegen zijn vijfde persoonlijke fout aan.

Als er nog iets meer dan een minuut te spelen is, verzilvert Cook twee vrije worpen en brengt de stand op 72-73. Vervolgens weet Leiden de bal tijdens een aanval van Leuven te onderscheppen en er wordt een driepunter gescoord, 75-75. De scheidsrechters gaan nog wel wat beelden bekijken, maar de punten tellen. Dan is er nog 24 seconden te spelen, Leuven heeft de bal. Ze proberen zo lang mogelijk te wachten met scoren om Leiden geen kans te geven zelf nog een aanval op te zetten. Uiteindelijk kost het de Leuvense ploeg drie pogingen om de bal in het netje te krijgen: 75-77.

Beslist
De wedstrijd lijkt beslist, Leiden heeft slechts 1.2 seconde om nog iets te doen. Coach Spradley neemt nog een time-out. ZZ Leiden heeft een Worthy de Jong-momentje nodig. En dat komt er. Eindstand 78-77.

Zaterdag 5 oktober speelt ZZ Leiden weer thuis en dan tegen de volgende Belgische club: Limburg United Hasselt.