Opstopping of fijne pauze in de Schoolsteeg tijdens de Glibbertreel. (Foto: Gerry van Bakel)

Glibbertreel loopt door Boerhaave, Quintus en een lus in de Schoolsteeg

De vijfde editie van de Glibbertreel trok een record aantal van 757 deelnemers. Voor de nieuwe burgemeester Peter Heijkoop lag ook een startnummer klaar, maar hij liet de eer zondagochtend aan zich voorbij gaan. Een iets te drukke agenda rondom het eerste Leidens Ontzet. Maar volgend jaar is hij er zeker bij, beloofde Heijkoop.

Heijkoop was wel aanwezig om het startsein te geven. Om 11.00 uur voor de wandelaars. Wie wilde, kreeg ook een high five van de burgemeester. Wandelen is een nieuw onderdeel bij de Glibbertreel. “Er kwam steeds meer vraag naar”, zegt Elianne Honselaar die startbewijzen en t-shirts uitdeelde aan deelnemers net buiten de poort van de burcht. “De wandelaars gaan als eerste en een kwartier later de hardlopers.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel, met onder andere Elianne Honselaar en burgemeester Peter Heijkoop.

De Glibbertreel is geen wedstrijd, maar een funrun. Dwars door gebouwen, smalle steegjes. Zoals Rijksm useum Boerhaave waar de route langs het anatomisch theater liep en door de kelder van het gebouw van studentenvereniging Quintus. Met versnaperingen onderweg en af en toe wat straattheater.

In de nauwe Schoolsteeg kwam het daardoor tot een opstopping. De lopers en wandelaars werden daar even gevangen gehouden in de Leidse lus. Terwijl het verhaal van het beleg van Leiden uit de doeken werd gedaan. Als troost was er daarna een rode dropveter. En even later bij pizzeria Karalis op de Doezastraat een slokje limonchello.

Bitterballen
Bij Hoppezak werden de Glibbers getrakteerd op gevulde eieren en op de Boommarkt waren er zelfs bitterballen. Voor wie dacht er toen bijna te zijn, kwam bedrogen uit. Bij de Hooglandse kerk ging de route rechtsom, een rondje om de kerk en de Hooglandse Kerkgracht. Daar was wel weer de theatergroep die nu vertelde hoe het echt zat met die hutspot. Aan het eind kregen alle lopers een houten medaille in de vorm van een hart.

  • Elianne Honselaar (rechts)
    Elianne Honselaar (rechts)
  • Tom en Clarita Holswilder
    Tom en Clarita Holswilder
  • Lieke Liefkes en Martine van Gilst
    Lieke Liefkes en Martine van Gilst
Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×