Botanisch curator Rinny Kooi (in groene jas) overhandigt symbolisch de eerste van 450 bomen aan vertegenwoordigers van de 3 October Vereeniging. Van links naar rechts: bestuurslid Lara Ummels en de commissarissen Yung Lie en Thomas Verburg. (Foto: PR)

Stadslab Leiden plant 450 bomen voor 450 jaar ontzet en universiteit

Stadslab Leiden plant 450 bomen om zowel het 450-jarige bestaan van Leidens Ontzet als Universiteit Leiden te vieren. Het initiatief werd op 4 oktober gelanceerd in de Hortus botanicus, één dag na het feest van 450 jaar 3 October en 125 dagen voor de viering van 450 jaar Universiteit Leiden.

Hoe meer bomen, hoe beter voor de lucht, grond en mensen. Bomen staan bovendien symbool voor herinneringen, vrede en geboorte. Daarom doet Stadslab de oproep aan bewoners en organisaties van Leiden en omstreken: “Markeer de historische data 3 oktober 1574 (Leidens Ontzet) en 8 februari 1575 (oprichting universiteit) met een toekomstgerichte actie. Verrijk de stad en regio met het symbolische aantal van 450 extra bomen.”

‘Vredesboom’
De eerste van 450 bomen is vrijdag 4 oktober namens de Hortus botanicus uitgereikt door botanisch curator Rinny Kooi aan vertegenwoordigers van de 3 October Vereeniging. Het betreft een boom die is ontkiemd uit zaad van een boom die de explosie van een atoombom boven de Japanse stad Hiroshima, op 6 augustus 1945, heeft overleefd. De Leidse hortus is één van de tuinen in de wereld waar deze zogenoemde ‘Vredesboom’ wordt gekweekt.

De tweede boom, een tamme kastanje, werd symbolisch ontvangen door een vertegenwoordiger van de Universiteit Leiden namens de educatieve organisatie Natuurwijs. In de komende maanden worden plekken gekozen om de bomen te planten.

Uitvoering
De actie van Stadslab sluit aan bij initiatieven van Staatsbosbeheer, dat haar 125-jarig bestaan viert. Jaarlijks organiseert Staatsbosbeheer het ‘Boomfeest-seizoen’, dat dit keer loopt van 20 november 2024 tot 19 maart 2025. Het doel is om de 450 Leidse bomen in deze periode te planten.

Stadslab neemt zelf vijftien bomen voor haar rekening. Dit aantal verwijst naar het 15-jarig jubileum dat Stadslab in november viert. Vertegenwoordigers van de 3 October Vereeniging, Universiteit Leiden, gemeente Leiden, Bomenbond Rijnland en Staatsbosbeheer Zuid-Holland hebben hun medewerking aan de actie toegezegd. De concrete uitwerking volgt in de komende maanden.

In het voorstel van Stadslab kunnen veertien andere Leidse instellingen en organisaties dit initiatief volgen, door ook vijftien bomen een plek te geven. Opgeteld zijn dit 225 bomen, de helft van het beoogde aantal. De andere helft van 225 bomen kunnen Leidenaren in eigen tuinen aanplanten. Wie wil deelnemen aan deze actie kan een bericht sturen naar info@stadslableiden.nl.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Onderwijs Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×