Woensdagmorgen werd de nieuwe marktindeling overhandigd aan wethouder Fleur Spijker van economie. (Foto's: Chris de Waard)

Marktondernemers komen er samen uit: nieuwe indeling Leidse markt

De Leidse marktondernemers hebben samen met de gemeente Leiden een nieuwe indeling gemaakt voor de zaterdagmarkt in het centrum. Na maanden van overleg ligt er nu een voorstel dat de goedkeuring heeft van alle marktondernemers. Dit voorstel is woensdagmorgen door wethouder Fleur Spijker in ontvangst genomen en gaat nu ter vaststelling naar het college van burgemeester en wethouders.

De veranderingen zijn nodig, omdat het marktgebied in de huidige opstelling niet veilig genoeg is. Dat bleek eerder uit verschillende onderzoeken van de brandweer. Bij calamiteiten kunnen de hulpdiensten niet overal komen, omdat bijvoorbeeld op plekken waar grote verkoopwagens staan, te weinig ruimte overblijft. Ook staat op een deel van de Nieuwe Rijn straatmeubilair van de gemeente in de weg. Een andere voorwaarde is dat frituren voortaan minimaal vijf meter van de gevels af moet gebeuren.

Schuif
De nieuwe indeling wordt ‘de kleine schuif’ genoemd. De marktondernemers hebben daarbij zelf een voorstel gemaakt, waarbij bijvoorbeeld enkele visverkopers naar de Vismarkt verhuizen omdat daar meer ruimte is. De gemeente Leiden had vooraf als voorwaarde gesteld dat zo’n eigen plan alleen overgenomen zou worden als alle ondernemers zich daarachter zouden scharen. Dat is uiteindelijk gelukt. Mogelijk mede onder dreiging van het alternatief: ‘een grote schuif’.

Marktkoopman Ron Vergunst van de marktcommissie en wethouder Fleur Spijker zijn enthousiast dat het is gelukt om iedereen achter de nieuwe indeling te krijgen.

Anciënniteit
Bij die grote schuif zou de gemeente alle plekken opnieuw toewijzen op basis van anciënniteit. Dat betekent dat de marktondernemers met de oudste rechten, het eerste zouden mogen kiezen, waardoor waarschijnlijk de hele markt op de schop zou gaan. Nu ligt er dus een gedragen oplossing, waarin de meeste ondernemers hun standplaats kunnen behouden en slechts een beperkt aantal moet verschuiven. “Dit zorgt voor een goede balans tussen veiligheid en behoud van vertrouwde posities voor de marktondernemers,” licht wethouder Fleur Spijker het nieuwe indelingsplan toe.

Veranderingen
Bij de nieuwe indeling die in januari 2025 ingaat, krijgen drie visondernemers en een olijvenboer een nieuwe plek. Ze verhuizen met hun verkoopwagens naar de Vismarkt. Op de nieuwe Rijn komen in hun plaats kleinere kramen terug. Zo wordt de Nieuwe Rijn beter bereikbaar voor hulpdiensten. Ook de gemeente zelf moet daarvoor aan de bak. Enkele lantaarnpalen en grote prullenbakken die midden op de stoep van de Nieuwe Rijn staan moeten weg om de brandweer in geval van nood doorgang te verlenen. Dat straatmeubilair wordt binnenkort verplaatst, vooruitlopend op de nieuwe indeling.



Feestdagen
Door de nieuwe indeling pas in januari in te voeren, komt de gemeente tegemoet aan bezwaren van de marktkooplui die graag tijdens de feestdagen in december nog op hun vertrouwde plek willen staan.

Uitbreiding
Volgend jaar verandert er nog meer in het marktgebied. Kraamhouders zonder vaste vergunning kunnen zich nu kort voor aanvang van de markt melden. Als er plek is, mogen ze die innemen als ‘meeloper’. Die meelopers krijgen per januari een vaste vergunning, zodat ook zij voortaan een vaste plek op de zaterdagmarkt hebben. Zo worden ook lege plekken opgevuld en gaat de gemeente zelfs kijken naar een verdere uitbreiding van het marktterrein op de Aalmarkt richting de Kippenbrug.

“Met de nieuwe marktindeling verwachten we dat onze prachtige markt in Leiden een nog aantrekkelijkere en veiligere plek wordt voor iedereen”, zegt wethouder Spijker die de opnieuw ingedeelde Leidse markt nu al de mooiste van Nederland noemt. “Met de afronding van de herindeling van de markt is het nu echt tijd om vooruit te kijken. We gaan aan de slag met gezamenlijke promotie van de markt en het gebied rond de Nieuwe Rijn en we starten met het werven van nieuwe branches voor de markt.”

Economie Leiden Link in Bio Politiek Centrummarkt Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×