(Foto's: Joost Bolten)

Kunstwerk 'Wicker Kapel' staat komend jaar op Schuttersveld

Het kunstwerk Wicker Kapel van Kitty Maria is komend jaar te bewonderen vlakbij het Centraal Station in Leiden. Na een selectie door het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld (BPS) eerder dit jaar, is het kunstwerk dinsdagmiddag op de nieuwe locatie geplaatst.

Jaarlijks selecteert BPS een kunstwerk uit de expositie ‘Beelden in Leiden’ om tentoon te stellen. De organisatie doet dit om naast aandacht voor de ondernemers, ook de culturele sector een hand toe te reiken. Het kunstwerk Wicker Kapel is een kapelwand van wilgentakken en klei. Het beeld is een eerbetoon aan het werk van Monique Toebosch (1948-2012). Toebosch was een prominente Nederlandse kunstenares, die zich voornamelijk bezighield met performance art.

Engelenzender
Toebosch staat vooral bekend als de bedenker van de Engelenzender. De Engelenzender was een speciaal radioprogramma dat was te beluisteren op 98.0 FM. Mensen die tussen 1994 en 2000 op de Houtribdijk bij het IJsselmeer hun radio op deze frequentie afstemden, konden genieten van Engelengezang, voorgedragen door Toebosch zelf. De Engelenzender was bedoeld om van de auto van de luisteraar ‘een eigentijdse schuilplaats’ te maken, ter vervanging van de rooms-katholieke kappelletjes die vroeger soms te vinden waren op kruisingen van wegen.

Het beeld van Kitty Maria is geïnspireerd door de materialen waarvan de Houtribdijk is gemaakt. Deze dijk is namelijk gebouwd met gevlochten wilgentakken, stenen en klei, evenals het beeld. Op deze manier is het een ode aan Toebosch’ Engelenzender.

Innovatie
Maria is normaal voornamelijk bezig met performance art, maar verdiepte zich voor de Wicker Kapel in nieuwe methodes. Ze leerde zichzelf vlechten met wilgentakken en werken met leem, waardoor het ontstaan van het kunstwerk meer dan twee weken in beslag nam. Ze vertelt dat er na de afronding nog enige spanning was over de waterdichtheid van het project, maar dat die zorgen ondertussen geweken zijn. Ze is zelf erg blij met haar eerste werk in de openbare ruimte.

  • (Foto: Joost Bolten)
    (Foto: Joost Bolten)
  • (Foto: Joost Bolten)
    (Foto: Joost Bolten)
  • (Foto: Joost Bolten)
    (Foto: Joost Bolten)
  • (Foto: Joost Bolten)
    (Foto: Joost Bolten)
  • (Foto: Joost Bolten)
    (Foto: Joost Bolten)
Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×