De Leidse jongerenraad kwam donderdagmiddag voor de eerste keer bij elkaar. (Hoofdfoto: Buro JP, overige foto's: Chris de Waard)

Nieuwe Jongerenraad gaat de gemeente adviseren

De Leidse jongerenraad kwam donderdagmiddag voor de eerste keer bij elkaar op het Stadhuis in Leiden. De jongeren werden welkom geheten door wethouder Abdelhaq Jermoumi en gemeenteraadsleden Alex Friso (GroenLinks Leiden) en Mitchell Wiegand Bruss (Studenten voor Leiden). Die laatste twee namen vanuit de gemeenteraad het initiatief voor het instellen van de jongerenraad.

Wethouder Jermoumi zei het erg belangrijk te vinden dat jongeren een stem krijgen. “Volgens het kinderrechtenverdrag hebben kinderen en jongeren het recht om mee te praten over onderwerpen die hun leven aangaan. Dit staat in artikel 12 in het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind.”

Chris de Waard sprak bij de eerste bijeenkomst met de initiatiefnemers Alex Friso en Mitchell Wiegand Bruss en met jongerenraadsleden Emilie, Tijmen en Merijn.

Serieus
Alex Friso en Mitchell Wiegand Bruss kijken uit naar de adviezen van de jongerenraad: “Veel gemeenten hebben een jongerenraad, maar in Leiden worden hun adviezen ook echt in de raad besproken. Dat toont aan hoe serieus we als raad de adviezen van de jongeren willen nemen, aldus Mitchell Wiegand Bruss.”

De jongeren zelf vinden het maar wat leuk om mee te kunnen praten over onderwerpen waar de gemeente mee bezig is, maar ook om zelf zaken aan te kaarten. Welke dat zijn weten de meesten nu nog niet. “Maar ik denk dat dat wel snel zal komen”, zegt bijvoorbeeld de vijftienjarige Emilie die al flink wat interesse heeft in de politiek. “Ik volg het wel voornamelijk landelijk, dus nu ga ik ook Leiden meer volgen.”

Proef
De jongerenraad bestaat uit leerlingen tussen de 12 en 18 jaar, twee van iedere Leidse middelbare school. De jongeren gaan de gemeente adviseren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. De jongerenraad is er voorlopig twee jaar op proef. Ze komen voortaan eens per twee weken bij elkaar en worden begeleid door twee jongerenwerkers van SOL Leiden. De deelnemende jongeren ontvangen een vergoeding van 390 euro per jaar voor hun werkzaamheden.

Kinderraad
Naast de jongerenraad start de gemeente Leiden dit jaar ook met een kinderraad. Beide raden moeten jeugdparticipatie een flinke impuls geven, passend bij het door de raad vastgestelde participatiebeleid.

Leiden Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×