De avond verliep ook voor ZZ-coach Douglas Spradley niet zoals hij had gehoopt. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden legt het af tegen Landstede Hammers Zwolle

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft vrijdagavond voor de derde keer een thuiswedstrijd verloren. Kort na de start van het vierde kwart stonden de Leidenaren nog met 75-70  voor op het Landstede Hammers, maar een eindspurt van de Zwollenaren gooide roet in het eten. De Leidse basketbalformatie kwam op achterstand en kon die niet meer ombuigen. Met 87-94 ging de winst van de strijd tussen de twee hoogst geklasseerde Nederlandse ploegen naar Landstede Hammers.

Net als in voorgaande wedstrijden moest ZZ Leiden al meteen in de achtervolging. Met name Dylan Penn was in de eerste helft een plaag voor de Leidse verdediging. Mede door een driepunter van Tajinder Lall kwam ZZ Leiden halverwege het eerste kwart langszij. Toch sloot Landstede het eerste kwart met een, weliswaar geringe, voorsprong af: 19-20.

Rust
In het tweede kwart scoorde de Leidse ploeg er flink op los. Maar liefst 33 punten werden aangetekend. Lucas Kruithof schoot ZZ Leiden vrij snel op voorsprong (22-20), maar daarna antwoordde Landstede via twee driepunters op rij van de debuterende Amerikaan Luke Sutherland: 24-30. Via een driepunter van Dimitri Maconda kwam de thuisploeg even op gelijke hoogte (30-30), maar met nog vier minuten te gaan tot de rust gaf het scorebord 37-42 aan. Opeens wierp ZZ Leiden alle schroom van zich af en ging ZZ Leiden rusten met een 52-46 voorsprong.

Via scores van Patrick Cartier en Cook (dunk) liep ZZ Leiden in de openingsfase van het derde kwart uit naar 59-50. Door enkele rake driepunters van Landstede kwam de ploeg uit Zwolle weer naderbij. Met zijn vierde driepunter zette Sutherland Landstede drie minuten voor het einde van het derde kwart weer op gelijke hoogte: 66-66. Door scores van Cook en Lall wist ZZ Leiden dit kwart toch met een voordelige marge af te sluiten: 72-70.

In de eerste minuut van het vierde kwart kwam Leiden op vijf punten voorsprong: 75-70. Landstede bleef echter in de wedstrijd. Met een harde dunk tekende Quincy Anderson voor de gelijkmaker (75-75), waarna Boyd van der Vuurst de Vries een 10-0 run bekroonde met een driepunter voor 75-80. Maconda bracht de Leidse ploeg nog terug tot op drie punten (79-82), maar het momentum was in het voordeel van Landstede Hammers. Anderson, die 12 van zijn 18 punten in het vierde kwart scoorde, wist niet meer wat missen was. ZZ Leiden kon niet meer aanhaken en moest zich uiteindelijk bij 87-94 gewonnen geven.