Ook GroenLinks-raadslid Emma van Bree kwam een kijkje nemen. Ze was een van de initiatiefnemers. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente deelt weer gratis babybomen uit

Omdat iedere pasgeboren Leidse inwoner het verdient om op te groeien in een gezonde stad, krijgen alle Leidse ouders die de geboorte van hun kindje aangeven een bon voor een gratis geboorteboom. Zo wil Leiden de inwoners aanmoedigen om de stad met bomen te vergroenen en verkoelen.

Vorig jaar werden de eerste babybomen uitgedeeld en ook dit voorjaar werden er al de nodige jonge boompjes over de stad verspreid. Gisteren was het opnieuw zover. Bij Cool Down City Leiden (The Field) aan het stationsplein 25 in Leiden konden de hele middag boompjes worden opgehaald door Leidse ouders. Ook de ouders van kindjes die al eerder dit jaar zijn geboren, kregen op vertoon van het geboortekaartje alsnog een boompje.

Het initiatief werd in 2023 genomen door GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie en D66 die in de gemeenteraad een voorstel indienden om samen met Cool Down City Leiden een pilot op te starten voor het uitdelen van bomen aan pasgeboren baby’s.

GroenLinks-raadslid Emma van Bree kwam zaterdagmiddag ook even kijken. Niet om een babyboom te halen, maar uit belangstelling. “Mijn kinderen zijn al vier en zes. Die hebben zelf inmiddels al een behoorlijke boom inmiddels staan.”

Bomen zijn belangrijk in een versteende stad als Leiden. Iedere extra boom in de stad zorgt voor meer verkoeling, schaduw en biodiversiteit. Bovendien verbetert een boom de luchtkwaliteit, vangt CO2 af en vermindert het wateroverlast. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om een kindje samen met een boompje te zien opgroeien en samen voor de boom te zorgen.

Bijna de helft van het grondgebied in Leiden is particulier eigendom, daarom moedigt de gemeente door gratis bomenweg te geven de inwoners aan om de stad te vergroenen. Dit jaar wordt de proef met het uitdelen van de babybomen geëvalueerd en als deze succesvol geweest blijkt te zijn, komt er hoogstwaarschijnlijk een vervolg.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×