(Foto: Jongerenwerkgroep voor de Sterrenkunde)

Sterrenkunde voor jongeren: 'Blijft me verbazen wat er in Leiden te zien is'

De Jongerenwerkgroep voor de Sterrenkunde wil kinderen en jongeren warm maken voor een blik op het heelal. In heel Nederland, maar ook in Leiden. Elke maand worden er in de Oude Sterrewacht Leiden activiteiten georganiseerd en in december vindt er een winterkamp plaats.

Ondanks de lichtvervuiling is er in Leiden genoeg te zien. Lode Guillén van de jongerenwerkgroep: “Het Noorderlicht hebben we pas nog gezien en vorige week zagen we de Tsuchinshan/ATLAS meteoor die eens in de 80.000 jaar langs komt. Echt prachtig. De laatste keer dat er zo’n felle komeet te zien was, was in de jaren 90. En je raadt het al, toen was ik nog niet eens geboren.”

De Jongerenwerkgroep voor de Sterrenkunde wil kinderen en jongeren van 7 tot 21 jaar enthousiast maken voor sterrenkunde. Op een praktische manier met het waarnemen door een telescoop, maar ook met minicolleges over zwarte gaten en andere mysterieuze onderwerpen. Elke maand is er zo’n minicollege in de Oude Sterrewacht in Leiden. “En als we geluk hebben en het een keer niet bewolkt is, mogen we door de grote telescoop kijken”, vertelt Guillén.

Inmiddels is er veel bekend over sterren, kometen en planeten. Maar er valt nog genoeg te ontdekken. Guillén: “Het blijft een groot mysterie en dat is misschien ook wel het leukste aan deze hobby, sterrenkunde. Er wordt zoveel ontdekt. En bij elke ontdekking blijkt van alles niet te kloppen van wat we eerder dachten. Voor wetenschappers misschien frustrerend, maar als hobbyist geniet ik daarvan.”

Winterkamp
Naast de maandelijkse activiteiten worden er ook kampen georganiseerd. Op 13 tot en met 15 december is er een Winterkamp voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar. Dan wordt er onder andere een bezoek gebracht aan European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Meer informatie over de Jongerenwerkgroep voor de Sterrenkunde en de activiteiten is te vinden op de website.

Nieuws071: Lode Guillén neemt kinderen mee op sterrenkundekamp.

Leiden Link in Bio Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×