De tentoonstelling over de bronstijd is te zien in het RMO in Leiden. (Foto: Rijksmuseum van Oudheden)

Tentoonstelling over de bronstijd in Rijksmuseum van Oudheden

Bronstijd, vuur van verandering is de naam van de tentoonstelling die in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien is. Het is de eerste overzichtstentoonstelling over de bronstijd in Nederland.

De bronstijd, die tussen 2000 en 800 voor Christus plaatsvond, markeert een tijd van ingrijpende maatschappelijke en technologische vernieuwing, aangedreven door de introductie van het metaal brons. Dit bijzondere materiaal veranderde niet alleen de manier waarop mensen hun gereedschap en wapens maakten, maar ook hun economie, sociale structuren en handelsnetwerken.

De tentoonstelling toont meer dan vierhonderd unieke archeologische vondsten uit musea in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Onder de tentoongestelde voorwerpen bevinden zich spectaculaire offergaven, rituele zwaarden en kostbare objecten die ooit toebehoorden aan de elite, zoals de beroemde ‘gouden hoed van Schifferstadt’ uit Duitsland.

Deze vondsten geven een beeld van zowel het dagelijkse als het ceremoniële leven van de mensen in de bronstijd. Conservator Luc Amkreutz, die de tentoonstelling samenstelde, benadrukt in het zaterdagochtendprogramma Cultuur071 hoe de bronstijd de basis legde voor een nieuwe, verbonden wereld. Dankzij de opkomst van uitgebreide handelsnetwerken en krijgerselites, werden culturen met elkaar verweven, wat leidde tot een periode van intensieve uitwisseling van goederen en ideeën.

De tentoonstelling is te zien in het RMO tot en met 16 maart 2025.

Conservator Luc Amkreutz te gast bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×