(Foto: Regio15)

Doodgeschoten Leidenaar was slachtoffer ripdeal

De 38-jarige Leidenaar die begin juni werd doodgeschoten in zijn huis is waarschijnlijk slachtoffer geweest van een ripdeal. Dat zei het Openbaar Ministerie vrijdag bij de eerste voorbereidende zitting in de rechtszaak tegen de verdachte, de 23-jarige Ayoub H. Dat meldt Omroep West die bij de zitting aanwezig was. Het slachtoffer werd op donderdagavond 6 juni van dit jaar één keer in zijn been geschoten en bloedde daardoor dood. H. zou het schot hebben gelost.

Twee dagen later, op 8 juni, huurde H. een auto en reed daarmee in één ruk naar Spanje. Daar werd hij op 21 juni aangehouden nadat de politie hem had gecontroleerd, omdat hij opvallend reed. Hij zat stoned achter het stuur. In juli werd hij overgeleverd aan Nederland. In de maanden erna werden nog vijf mensen opgepakt. Drie van hen zitten nog in voorarrest. Zij moeten in januari voor het eerst voor de rechter verschijnen. Een vierde verdachte is voorlopig vrijgelaten, maar is nog wel verdachte. De vijfde is de vriendin van het slachtoffer. Zij is geen verdachte meer.

Hasj
Het slachtoffer ontmoette Ayoub H. en twee van de andere verdachten een dag voor zijn dood bij een tankstation. Eén van de andere verdachten introduceerde H. bij de man. Ze spraken daar af dat het slachtoffer plakken hasj zou verkopen aan H. en de anderen, zo heeft een medeverdachte verklaard. De dag erop gingen de vier verdachten in twee auto’s richting de woning van het slachtoffer aan de Korte Langestraat in Leiden. Op bewakingsbeelden is te zien dat H. in één van die auto’s zit. Ook is te zien dat er rond het tijdstip van de schietpartij iemand uit het huis van het slachtoffer komt en in één van de auto’s stapt. In die auto is bloed gevonden.

DNA
Het DNA van H. zat op het T-shirt van het slachtoffer. Al op 8 juni had het NFI die match gevonden. H. kwam al voor in de databank vanwege eerdere veroordelingen voor een drugsdelict en een wapenfeit. De verdachte heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. Ook vrijdag wilde hij nog niks zeggen, maar dat is hij wel van plan. Zijn advocaat zei dat er een datum moet worden geprikt bij de politie voor een nieuw verhoor.

Rechtsorde
De raadsman probeerde ook een deel van de zogeheten gronden voor de voorlopige hechtenis geschrapt te krijgen door de rechtbank. H. wordt vastgehouden vanwege de geschokte rechtsorde, de kans op herhaling en vluchtgevaar. Dat eerste vocht de verdediging niet aan, maar de andere twee gronden wel. Volgens Polat is er geen kans op herhaling.

Vluchtgevaar
Ook zou er volgens Polat geen vluchtgevaar zijn, ondanks het feit dat zijn cliënt werd opgepakt in Spanje. “Zelfs de domste crimineel weet dat dat een EU-land is. Hij wilde daar zijn hoofd leegmaken.” De officier van justitie vond dat er wel degelijk sprake was geweest van een vlucht, omdat H. twee dagen na de moord een vriend heeft gevraagd om hem te helpen met vluchten. De rechtbank was het daarmee eens. Ook de kans op herhaling is volgens de rechtbank wel aanwezig, omdat H. al eerder is veroordeeld voor drugs- en wapenbezit.

112 Sleutelstad Leiden Moord Korte Langestraat


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×